Svenska kyrkan

​Rösträkningen för kyrkomötet är klar

Dela

Nu är den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet 2017 klar. Den visar på ett valdeltagande på 19,08%, vilket är det högsta valdeltagandet i kyrkovalet sedan 1934. Det är även det högsta antalet röstande i ett kyrkoval någonsin med 984 680 avgivna röster.

Kö till en vallokal i Örebro på valdagen den 17 september. Bild: Magnus Aronson /Ikon
 

Nytt för årets kyrkoval var möjligheten att förtidsrösta på platser i hela landet, fram till och med valdagen, vilket många utnyttjade. Tack vare detta kunde 50 000 fler personer få möjligheten att rösta på andra platser än i sin vallokal jämfört med föregående val.

– Möjligheten att förtidsrösta i den här utsträckningen är en av faktorerna bakom det ökade valdeltagandet, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare. På flera håll har det gjorts satsningar på att vara där folk är, i gallerior som till exempel i Nordstan i Göteborg eller på Arlanda flygplats.

Andra orsaker är en lyckad samordnad informationsinsats på alla nivåer inom kyrkan, att nomineringsgrupperna blivit bättre på att berätta om sina program och medias stora intresse för årets kyrkoval.

– Men framförallt tycker jag det visar på engagemang och framtidstro. Att människor tycker att Svenska kyrkan är viktig, säger Anki Bondesson.

Stiftskanslierna har arbetat för fullt med den slutgiltiga rösträkningen. I samband med denna har även personröster räknats. Ett fåtal stiftsfullmäktige och ett hundratal kyrkofullmäktige återstår att räkna. Prognosen är att alla val ska vara färdigräknade under oktober månad.

Läs mer

Valresultatet

Information om kyrkovalet

Så styrs Svenska kyrkan

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Nya avsnitt i ärkebiskopens podcast26.4.2018 08:58Pressmeddelande

En diplomat, en ledamot i Sametinget och en prisbelönt fotograf – det är några av vårens gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är sex avsnitt inplanerade i vår, det första släpps nu på måndag den 30 april. Det är ett samtal med Patrik Oksanen, journalist och politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning, om digitala svärmar, Harmagedon och guldkalvar. Och om Rysslandspolitik och fake news.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum