Svenska kyrkan

​Rösträkningen för kyrkomötet är klar

Dela

Nu är den slutgiltiga röstsammanräkningen för kyrkovalet 2017 klar. Den visar på ett valdeltagande på 19,08%, vilket är det högsta valdeltagandet i kyrkovalet sedan 1934. Det är även det högsta antalet röstande i ett kyrkoval någonsin med 984 680 avgivna röster.

Kö till en vallokal i Örebro på valdagen den 17 september. Bild: Magnus Aronson /Ikon
 

Nytt för årets kyrkoval var möjligheten att förtidsrösta på platser i hela landet, fram till och med valdagen, vilket många utnyttjade. Tack vare detta kunde 50 000 fler personer få möjligheten att rösta på andra platser än i sin vallokal jämfört med föregående val.

– Möjligheten att förtidsrösta i den här utsträckningen är en av faktorerna bakom det ökade valdeltagandet, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare. På flera håll har det gjorts satsningar på att vara där folk är, i gallerior som till exempel i Nordstan i Göteborg eller på Arlanda flygplats.

Andra orsaker är en lyckad samordnad informationsinsats på alla nivåer inom kyrkan, att nomineringsgrupperna blivit bättre på att berätta om sina program och medias stora intresse för årets kyrkoval.

– Men framförallt tycker jag det visar på engagemang och framtidstro. Att människor tycker att Svenska kyrkan är viktig, säger Anki Bondesson.

Stiftskanslierna har arbetat för fullt med den slutgiltiga rösträkningen. I samband med denna har även personröster räknats. Ett fåtal stiftsfullmäktige och ett hundratal kyrkofullmäktige återstår att räkna. Prognosen är att alla val ska vara färdigräknade under oktober månad.

Läs mer

Valresultatet

Information om kyrkovalet

Så styrs Svenska kyrkan

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut9.11.2018 08:12Pressmeddelande

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum