Umeå kommun

Rösträtt för Umeås 8-åringar

Dela

Under våren får flera barn i åk 2 uppleva en del av kampen för kvinnors rösträtt. I den specialskrivna interaktiva föreställningen ”Bara 100 år” får barnen träffa Ester som mot sin fars vilja drömmer om att få utbilda sig till läkare. Samtidigt förs en kamp för demokrati runt om i Europa och den värld Ester lever i håller på att förändras.

Karaktärer från föreställningen "Bara 100 år".
Karaktärer från föreställningen "Bara 100 år".

När regeringen skickade ut en uppmaning om att uppmärksamma 100 år av demokrati väcktes en idé hos dramapedagogerna och skådespelarna Jenny Thornéus och Malin Larsson på Kulturcentrum för barn och unga.

– Vi ville göra en föreställning som väcker engagemang och som lyfter fram det allvar som ämnet rymmer. Vi ville också att barnen skulle få komma upp på scenen och vara delaktiga i händelserna, säger Jenny Thornéus och efter att ha spelat föreställningen för flera klasser är de helt säkra på att de träffat rätt.

– I föreställningen får barnen möta Esters pappa som säger att flickor inte hör hemma på universiteten och att kvinnor inte är tillräckligt intelligenta för att arbeta som läkare och för dagens 8 åringar är detta såklart obegripligt, berättar Malin Larsson.

– Det är otroligt givande att få höra 8 åringars tankar kring rättvisa och att de verkligen känner med Ester, säger Malin Larsson. Hennes upplevelse är att barn i den åldern kan väldigt mycket om vår historia och kommer med spännande funderingar och reflektioner tillexempel när de bjuds upp till talarstolen för att utrycka sina åsikter.

Föreställningen på 40 minuter har under våren funnits att boka in för lärare i åk 2 i Umeå kommun, och för de skolor som finns i utkanterna av kommunen finns en kulturbuss att hyra för att lättare kunna komma och se föreställningen.

– Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att se denna interaktiva föreställning så vi hoppas spela den fram till 2021, året då vi firar att det är 100 år sedan kvinnor gick till rösturnorna för första gången, säger Jenny Thornéus. Här har Umeås pedagoger en chans att låta sina elever möta ett historiskt skeende genom teatern.
 

Mer information och pressinbjudan:

Malin Larsson, dramapedagog
090-163484
070-3070181
malin.larsson.2@umea.se 

Press bjuds in att se föreställningen vid 4 tillfällen: 14 mars kl. 09:30, 15 mars kl. 09:30 och 12:00, samt 28 mars kl. 12:30.Meddela ert deltagande till:

Emma Skog, kommunikatör vid Kulturcentrum för barn och unga
090-163486
070-6551433
emma.skog@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karaktärer från föreställningen "Bara 100 år".
Karaktärer från föreställningen "Bara 100 år".
Ladda ned bild
Från föreställningen "Bara 100 år". Skådespelare är Malin Larsson till vänster och Jenny Thornéus till höger. Foto: Emma Skog
Från föreställningen "Bara 100 år". Skådespelare är Malin Larsson till vänster och Jenny Thornéus till höger. Foto: Emma Skog
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Positivt besked för nio nya flerbostadshus på Ålidhem23.5.2019 17:02:02 CESTPressmeddelande

Bostaden har sökt Bygglov för nio nya flerbostadshus vid Magistervägen på Ålidhem. Husen byggs till stora delar på befintliga parkeringsplatser. Ett nytt parkeringsgarage ska planeras i anslutning till de nya husen men trots det saknas det 116 parkeringsplatser enligt parkeringsnormen. Förutsatt att parkeringsgaraget, som är ett separat bygglovsärende, får godkänt ställer sig byggnadsnämnden positiv de nya flerbostadshusen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum