Region Norrbotten

RS-säsongen närmar sig

Dela

Vinterns RS-epedemi har dragit igång i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Personer som har nära kontakt med spädbarn ska vara noga med handhygienen och hålla avstånd till personer med förkylningssymptom.

RS-virus är farligast för barn under sex månader.
RS-virus är farligast för barn under sex månader.

– Situationen i Norrbotten är fortfarande lugn men spridningen väntas öka under de kommande veckorna, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Det är viktigt att skydda de allra yngsta barnen mot smitta eftersom de löper ganska stor risk att bli svårt sjuka. Främst är det spädbarn under sex månader som behöver skyddas.

– Tvätta händerna, antingen med tvål och vatten eller rengör med handsprit. Träffa ingen som har symptom på förkylning. Är man noga med de här två sakerna så kommer väldigt få av våra minsta barn att bli sjuka, säger barnhälsovårdsöverläkare Åke Stenberg.

Fakta om RS-virus

  • RS-virus sprids genom direktkontakt, kontakt med smittade föremål och genom droppsmitta.
  • RS-virus sprids ofta i barngrupper på förskolor. Därför är det bra att tvätta händerna även på storasyskon i familjen.
  • I första hand är det spädbarn som löper högre risk att bli allvarligt sjuka, men även personer som är över 65 år eller som är infektionskänsliga av andra skäl kan behöva sjukhusvård i samband med sjukdom.
  • För vuxna och äldre barn yttrar sig en infektion med RS-virus oftast som en vanlig förkylning.

Nyckelord

Kontakter

Åke StenbergÖverläkare barnhälsovården

Nås via pressansvarig på 0920-28 41 51.

Bilder

RS-virus är farligast för barn under sex månader.
RS-virus är farligast för barn under sex månader.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.