Göteborg & Co AB

Ruben Östlund regisserar publiken på Göteborg Film Festival

Dela
Biografens förmåga att skapa kollektiva upplevelser är oöverträffad. Men har samtidens scrollande på individuella skärmar skadat publikens förmåga att delta i en gemensam föreställning? Den dubbelt guldpalmsbelönade regissören, och filmfestivalens hedersordförande, Ruben Östlund vill gå till botten med biobesökarnas beteenden och engagemang. I föreställningen This Is Cinema! på Göteborg Film Festival tar han sig an den försoffade biopubliken för att skapa världens bästa biokultur.
Foto: Josef Persson.
Foto: Josef Persson.

Under en exklusiv biografföreställning av Triangle of Sadness på Göteborg Film Festival kommer regissören Ruben Östlund att bryta den fjärde väggen och ta steget ut i biografrummet, då han inte bara har regisserat filmen på duken utan nu även kommer att regissera biopubliken i salongen.
 
– Biografen har en unik aspekt – där tittar vi tillsammans. Att titta tillsammans ställer större krav på det som visas och ökar intensiteten i upplevelsen. Till skillnad från till exempel Frankrike och USA har Sverige en passivare publikkultur. Här gömmer vi oss i bänkraderna och tar mindre ansvar för föreställningen. Efter visningarna går vi hem utan att diskutera vad vi har sett. Den typen av biobesök är det knappast värt att lämna de individuella skärmarna för. Om biokulturen skall blomstra, nå sin fulla potential, måste publiken förstå sin roll, säger Ruben Östlund.

This Is Cinema! äger rum på Biograf Draken i Göteborg lördagen den 28 januari 2023, och genomförs med stöd av Göteborg & Co. Samma dag kommer Göteborg Film Festival även arrangera flera seminarier om biografen som kulturförmedlare och samhällsrum. Framtidens biografkultur kommer även vara ett av ämnena under Filmpolitiskt toppmöte den 27 januari.
 
– På Göteborg Film Festival vill vi inte bara visa och prata om årets mest intressanta filmer. Genom att vara en plattform för experimentella filmupplevelser vill vi också initiera en diskussion om hur vi ser på film i en medial brytningstid. Det känns väldigt spännande att Ruben Östlund vill utmana traditionella föreställningar om relationen mellan regissören, publiken och filmen. Att få presentera föreställningen This Is Cinema! på Göteborg Film Festival gör mig både stolt och förväntansfull, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Kontakter

Bilder

Foto: Josef Persson.
Foto: Josef Persson.
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

Humordag när Göteborg firar 400 år – Henrik Schyffert, Ina Lundström, Dockhumor, Claes Eriksson, Per Fritzell med flera lockar till skratt i Kajskjul 105 den 2 juni30.3.2023 07:55:49 CEST | Pressmeddelande

Några av Sveriges mest kända komiker släpps loss på Göteborgs Jubileumsfestival. Den 2 juni kl.16.00 tar de över scenen i Kajskjul 105. Det blir standup med göteborgarna Ina Lundström, Peter Apelgren och Niklas Andersson men också med Petrina Solange, Henrik Schyffert och Ann Westin. Sveriges mest älskade och erfarna dockspelare Björn Carlberg och Petter Lennstrand bjuder på Dockhumor. Dagen inleds med Claes Eriksson och Per Fritzell från Galenskaparna och After Shave.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum