Upplands Väsby kommun

Runbyelever reser till Auschwitz

Dela

Sex elever från Runby skola reser snart till Polen för att bland annat besöka Auschwitz. Besöket är en del av ett pågående utbildningsprojekt om antisemitism.

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Eleverna från Runby skola och fem andra Stockholmsskolor reser tillsammans med lärare och guider från Svenska kommittén mot antisemitism. Resan finansieras med statliga bidrag och arrangeras för att ge ungdomar fördjupade kunskaper i antisemitism.

Resan är en del av ett utbildningsprojekt för skolor. I projektet ingår två förberedelsedagar, studieresan till Polen samt ett två dagar långt efterseminarium. Eleverna kommer senare att redovisa resan och arbetet för andra elever.

Bland annat besöker eleverna Auschwitz där guider från Auschwitzmuseet visar runt och förklarar hur lägret fungerade. Det sker även besök i den före detta judiska stadsdelen i Krakow där de flesta judar bodde före kriget, samt Birkenau som framför allt var ett förintelseläger under kriget.

Elever i årskurs 9 på Runby skola fick skriva varsin motivering till varför just de skulle få resa. SO-läraren Paula Sjöstrand och en lärarkollega dolde namnen på författarna inför valet av bästa motiveringar.

- Jag har besökt Auschwitz förut och vet hur tankeväckande det är att se platsen i verkligheten. Resan är en unik möjlighet för eleverna att få närmare kunskaper om antisemitismen som de läser om i årskurs 9, säger Paula Sjöstrand som följer med eleverna på resan.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 87
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum