Stiftelsen Skansen

Ruskigt mysigt höstlov på Skansen

Dela

Från lördag 27 oktober till söndag 4 november är det höstlovsrysligt mys på Skansen, och det är dessutom gratis för alla barn 0-15 år i målsmans sällskap. I stadskvarteren är det trångbott och eländigt. Här härjar koleran. Men det blir också spökpyssel och korvgrillning och möjlighet att se de tjocka sömniga björnarna innan de går i ide för vintern.

Spökmaränger på Petissan. Foto: Maria Hellqvist
Spökmaränger på Petissan. Foto: Maria Hellqvist

I stadskvarteren i större städer på 1840-talet var det nära mellan husen och många delade på de små lägenheterna. Sjukdomar smittade snabbt. I Skansens stadskvarter får man veta mer om vad som skrämde och oroade men också vad som helade och läkte människor vid den här tiden. Här finns de friska och de sjuka, de fattiga och de rika. Vid den här tiden var det främst koleran som härjade, och vid stadens murar står sundhetskontrollanten för att säkra att ingen som bär på någon farsot eller smitta tar sig in. Friskhetsintygen utfärdas i Skansens entréer.

I gårdarna på landet kan man få råd av De kloka i Bollnässtugan, lyssna på berättande i Älvrosgården och Back-Mats stuga samt träffa Kyrkstöten i Seglora kyrka.

Sen blir det också korvgrillning på Bollnästorget, Spökpyssel i Skogens hus, spökfika på bland annat Café Petissan och rykande färska bullar i Bageriet.

Alla dagar kan man lära sig mer om renar, sälar och husdjur och rida på ponny:
12:30 Talk about the reindeer
13:15 Dagens djur på Lill-Skansen
14:00 Sälmatning och sälprat

Ponnyridning
Ridturerna utgår vid tornet Bredablick vardagar kl 13.00-14.00, helger kl 12.00–15.00.

Bilder

Spökmaränger på Petissan. Foto: Maria Hellqvist
Spökmaränger på Petissan. Foto: Maria Hellqvist
Ladda ned bild
Bullar i Bageriet. Foto: Anna Yu
Bullar i Bageriet. Foto: Anna Yu
Ladda ned bild
Korvgrillning. Foto: Maria Johansson
Korvgrillning. Foto: Maria Johansson
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

Trendiga gråärter skapar rusning på Skansen9.1.2019 10:21:39Pressmeddelande

När Agneta Magnusson skulle presentera sin bok och ha en föreläsning om den trendiga gråärten, och de lika intressanta rovorna och kålrötterna, på Skansen den 16 januari blev det fullbokat direkt. -Det hade vi inte räknat med, säger Sarah Gühne som ansvarar för föreläsningsverksamheten. Som tur är har Agneta en lucka i kalendern så hon kan komma tillbaka för en ny föreläsning redan nu den 24 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum