Trafikverket

Rustar och bygger ut för en mer tillförlitlig järnväg

Dela

Trafikverket behöver rusta upp, bygga ut och modernisera järnvägen. Under de kommande fyra veckorna blir det därför många arbeten på sträckorna Gävle–Sundsvall, Sundsvall–Ånge och Bräcke–Storlien. Var uppmärksam inför din resa.

För att Sverige ska få en robustare järnväg med färre störningar måste den rustas upp, byggas ut och moderniseras. Under perioden 24 september–26 oktober kommer många arbeten att utföras, bland annat på sträckorna Gävle- Sundsvall- Härnösand (Ostkustbanan/Ådalsbanan) samt Sundsvall–Ånge och Bräcke–Storlien (Mittbanan).

För att arbetena ska störa så lite som möjligt samlas många arbeten under en koncentrerad tidsperiod och många arbeten sker på nätter. På flera sträckor kommer det att vara stopp i tågtrafiken även på dagtid. Många av de inställda tågen ersätts med buss.

För att så många resenärer som möjligt inte ska drabbas kommer morgontågen och eftermiddagstågen att gå som vanligt.

Resenärer bör vara extra uppmärksamma och hämta information från aktuell tågoperatör inför en tågresa den kommande månaden.

Det tar tid att rusta upp järnvägen, och det krävs många fler arbeten för att den ska bli tillförlitlig. Förutom de nu aktuella och planerade arbetena kommer det liknande arbetsinsatser och tågstopp under somrar och höstar de närmaste åren.

Exempel på åtgärder som utförs den kommande månaden

Ostkustbanan/Ådalsbanan

 • Söderhamn–Kilafors, inkoppling av upprustad bana
 • Bron över Bergeforsens kraftverk, rälsbyten
 • Gussi–Strömsbro (Gävle), signaler
 • Gävle–Sundsvall, förebyggande underhåll
 • Härnösand–Sundsvall, rälsbyte

Mittbanan

 • Västra station (Sundsvall), ny växel
 • Bergsåker (Sundsvall), förarbeten för nytt anslutningsspår
 • Stora helvetet (Storlien–norska gränsen), bergsschakter längs befintligt spår samt spårbyggnation över den nya bron vid Stora Helvetet
 • Torpshammar, ny plattform, signaler
 • Östersund–Bräcke och Ånge–Sundsvall, förebyggande underhåll
 • Ånge–Sundsvall, underhåll av kontaktledningar

Kontakter

Thomas Andersson, chef Åtgärdsplanering, Region Mitt, Trafikverket,
010-123 80 98
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum