Universeum

Rymddebatt på Universeum

Dela

Europeiska rymdorganisationen ESA har bjudit in till en unik medborgardialog på Universeum. Under en heldag diskuteras och debatteras framtiden för europeisk rymdforskning. Press och media är välkomna när som helst under hela dagen. Datum: Lördag 10 september. Tid: 09.00–16.30. Plats: Universeum, Teknoteket.

Europeiska rymdorganisationen ESA bjuder in till medborgardialog på Universeum.
Europeiska rymdorganisationen ESA bjuder in till medborgardialog på Universeum.

Hur ser vi på rymden? Varför ska vi utforska den? Och hur påverkar den våra liv? Nu ska över 2000 européer i 22 länder samtidigt framföra sina åsikter om framtidens rymdforskning. I Sverige hålls medborgardebatten på Universeum i Göteborg. Deltagarna ska diskutera frågor som rör säkerhet, klimat, kommunikation och mycket mer. 

Det är första gången en medborgardialog av den här storleken anordnas av ESA. Syftet med dagen är att få vanliga medborgares åsikter om ESA:s arbete och samtidigt ge en möjlighet att påverka framtiden för Europas rymdforskning.

Rymdaktiviteter

På lördag lägger vi extra mycket fokus på rymden med anledning av medborgardialogen. Bland annat går det att styra en så kallad “mars rover” i vår foajé och bygga egna raketer i miniformat. Dessutom kommer två gästföreläsare: Professor Malcolm Fridlund pratar om jakten på nya planeter och möjligheten till utomjordiskt liv och Joakim Johansson från rymdföretaget RUAG Space håller en föreläsning om vad rymdteknik är och vad vi ska med den till.

Om ESA

ESA grundades 1975 och har idag 22 medlemsstater. Målsättningen för ESA är att i fredliga syften kunna utveckla rymdteknik som ska vara behjälplig i forskning så väl som för befolkningen i Europa. Inom ESA kan medlemsländerna tillsammans utnyttja och utforska rymden på ett sätt som annars skulle vara omöjligt för enskilda nationer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Europeiska rymdorganisationen ESA bjuder in till medborgardialog på Universeum.
Europeiska rymdorganisationen ESA bjuder in till medborgardialog på Universeum.
Ladda ned bild

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum