Kommerskollegium

Ryska ambassaden i Sverige beviljas undantag från sanktioner enligt EU:s lagstiftning

Dela

Enligt EU:s sanktionslagstiftning kan ambassaders verksamhet undantas från förbudet att ta emot insättningar av pengar från Ryssland. Rysslands ambassad i Stockholm uppfyller kraven för undantagen och har därför fått tillstånd att ta emot betalningar för att kunna finansiera sin löpande verksamhet. Tillståndet är dock förenat med flera villkor.

EU:s sanktioner mot Ryssland innebär bland annat att det i EU är förbjudet att ta emot insättningar som överstiger 100 000 euro från Ryssland samt att tillgångar som tillhör Rysslands utrikesministerium kan vara frysta. Enligt EU:s sanktionslagstiftning kan diplomatiska beskickningar dock få undantag, om pengarna ska användas för officiella ändamål på beskickningen.

Rysslands ambassad i Stockholm har ansökt hos Kommerskollegium om att få göra undantag för frysta medel samt att få ta emot insättningar över 100 000 euro. Enligt ansökan ska pengarna användas i ambassadens verksamhet, till exempel för att betala löner, lokaler och andra löpande kostnader. Efter att ansökan har granskats av Kommerskollegium har ambassaden nu beviljats undantag från sanktionerna, i linje med EU:s regelverk.

– När vi handlägger ansökningar om undantag från sanktionerna har vi ett tydligt uppdrag och det är att följa EU:s lagstiftning. Vi får inte ta ställning till något annat än om ansökan stämmer överens med de villkor som gäller för att bevilja undantag från vissa förbud. EU har ett tydligt undantag för diplomatiska beskickningar och den ryska ambassaden är en sådan, säger Michael Koch, enhetschef på Kommerskollegium.

Kommerskollegium har i beslutet satt upp flera villkor för den ryska ambassaden. Tillstånden för insättningar och undantag från frysningar gäller enbart under förutsättning att ambassaden i övrigt följer EU:s sanktionslagstiftning. Beslutet kan när som helst upphävas av Kommerskollegium. Tillståndet är även tidsbegränsat och gäller som längst i åtta månader från och med den 4 maj.

Fakta om EU:s beslut om sanktioner

  • I EU fattar rådet, på förslag av EU-kommissionen, de politiska beslut om vilka sanktioner som ska införas, hur långtgående sanktionerna ska vara och vilka undantag som ska göras från sanktionerna.
  • Varje EU-land måste följa de beslut om sanktioner och undantag som rådet har fattat.
  • I Sverige samordnas sanktionerna av Utrikesdepartementet.
  • Utrikesdepartementet utser vilken myndighet som ansvarar för respektive område inom sanktionsbestämmelserna. Kommerskollegium har bland annat fått ansvar för att handlägga ansökningar om undantag som gäller ambassadverksamhet.

Nyckelord

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommerskollegium.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum