Socialdemokraternas PS Kansli

S föreslår att EU förbjuder plastpåsar

Dela

Socialdemokraterna vill se ett förbud mot plastpåsar. Det meddelar Jytte Guteland, europaparlamentariker för Socialdemokraterna och en av partiets toppkandidater inför EU-valet.

Nyligen har EU tagit ett första steg för att förbjuda och minska användningen av några av de vanligaste engångsprodukterna i plast. Beslutet rör bland annat bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör och drinkpinnar. Dessa produkter hamnar ofta i naturen, främst våra hav. Därför är lagstiftningen ett steg i rätt riktning. Socialdemokraterna vill nu att man går ännu längre. Fler plastprodukter där det finns bra ersättningsprodukter bör fasas ut från marknaden.

Plasten i vår natur och våra världshav ökar. Enligt studier från FN kommer det finnas mer plast i våra världshav än fisk år 2050[1]. I EU återvinns knappt 30 procent av den plast som tillverkas[2].

- Det är helt oacceptabelt att det riskerar finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. EU har nyligen tagit ett första steg för ett förbud mot onödiga plastprodukter men det räcker inte. Om vi menar allvar med att minska den ohållbara plastanvändningen, måste vi införa förbud mot fler miljöfarliga plastprodukter, säger Jytte Guteland som är europaparlamentariker för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna föreslår därför att på EU-nivå införa ett förbud mot fler onödiga engångsprodukter gjorda av plast och att det införs en EU-gemensam mekanism för att fasa ut plastprodukter där det finns hållbara alternativ.

Presskontakt: Johannes Svensson, 08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se

[1] World Economic Forum (2016), http://www3.weforum.org/docs/WEF_The_New_Plastics_Economy.pdf

[2] Europaparlamentet (2018) http://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/priorities/kretsloppssamhallet/20181212STO21610/plastavfall-och-atervinning-i-eu-fakta-och-siffror

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum