Socialdemokraternas PS Kansli

S går till val på fler bostäder som unga har råd med

Dela

Socialdemokraterna vill göra det lättare för unga att hitta ett boende som de har råd med. Partiet går därför till val på att bygga fler hyresrätter med lägre hyror, en ny boendeform för unga, minskade byggkrav och ”kompiskontrakt”. Det meddelade Stefan Löfven på en pressträff i Uppsala idag.

- I vårt starka samhälle är det en självklarhet att alla har ett tryggt och bra boende. Det står i kontrast till Moderaternas marknadshyror, som skulle göra det dyrare för unga runt om i landet att flytta hemifrån, säger Stefan Löfven (S).

- En trygg bostad ska inte vara en lyxvara för några få med rika föräldrar, utan en rättighet för alla unga. Därför vill vi bygga fler ungdomsbostäder med lägre hyror, så att alla unga kan flytta hemifrån och påbörja sitt vuxenliv, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Det investeringsstöd som den S-ledda regeringen infört har hittills beviljats till 15 400 hyresrätter och studentbostäder, som därmed kunnat erbjudas till lägre hyror. I bostadsbygget Tornet i Örebro har man fått ner priserna ordentligt genom investeringsstödet; en nybyggd trea kommer där att kosta cirka 7 500 kronor i månaden istället för 11 000 kronor.

Studentbostäder har redan idag lägre krav än andra för vid nybyggnation vad gäller storlek och standard. I en studentbostad på högst 35 m2 får daglig samvaro, sömn och matlagning finnas i samma rum, vilket gör att en studentbostad kan vara mindre än andra bostäder. Detta gäller dock inte för bostäder riktade till unga som inte studerar.

Socialdemokraterna föreslår:

  • En ny boendeform – ungdomsbostäder – ska införas. På samma sätt för studentboenden vill vi göra det möjligt att bygga små lägenheter riktade till unga som arbetar.
  • Minskade byggkrav för att kunna bygga riktigt små lägenheter. S vill ytterligare minska kraven för studentbostäder och för små lägenheter riktade till unga som arbetar. Regelverket ska ändras så att det går att bygga fullutrustade och fullt fungerande lägenheter på ner till 20 m2. Det kan handla om lägre bullerkrav men också om att se över de allmänna kraven vad gäller storlek på kök och badrum.
  • Ökat stöd till studentbostäder och ungdomsbostäder. Den S-ledda regeringens investeringsstöd för fler hyresrätter ges idag till vanliga hyresrätter och studentbostäder. S föreslår nu att stödet för studentbostäder och lägenheter för unga höjs till minst 7 100 kronor per kvadratmeter.
  • Typhus för studentbostäder. Typhus och serietillverkade hus är effektivt för att få ner byggkostnader och öka byggtakten. Statliga Akademiska Hus har redan ett pågående uppdrag att bygga tusentals nya studentbostäder. S vill att de tar fram typhus för studenter i enlighet med de lägre krav S föreslår, i samverkan med andra aktörer (liknande SABO:s Kombohus). Detta kommer även att kunna användas av andra i syfte att få ned byggkostnaderna.
  • Kompiskontrakt. Socialdemokraterna i Sveriges kommuner kommer att ta fram lösningar för kompiskontrakt; tidsbegränsade hyreskontrakt för vänner som vill bo tillsammans. Det ökar möjligheten för unga att dela ansvar och boendekostnader gentemot hyresvärden och på så vis få ett första boende med tryggt kontrakt. En utredning ska titta närmare på hur kompiskontrakt kan främjas och hur eventuella juridiska hinder kan tas bort.

Kontakt

Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven, 072-542 03 74

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum