Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

S kräver fler kvinnliga domare vid EU-domstolen

Dela

Drygt ett år har gått sedan EU-parlamentariker Jytte Guteland (S) drev igenom kravet på jämställd representation i EU-domstolen. Då, hösten 2015, var bara fem av 28 domare i EU-domstolen kvinnor. Sen dess har 15 nya domare utsetts. Men bara tre av dem är kvinnor.

- Det är helt oacceptabelt. Vi har en överenskommelse med EU:s medlemsländer om att de ska föreslå två kandidater till nya domarposter, en man och en kvinna. Men fortfarande är den överväldigande andelen nominerade män.

Det säger Jytte Guteland, som är den socialdemokratiska gruppens talesperson för jämställdhetsintegrering  i parlamentets rättsliga utskott.

Därför kräver socialdemokraterna i Europaparlamentet besked från ministerrådet. Hur kommer det sig att ingenting händer och hur kommer rådet att se till att medlemsländerna utnämner fler kvinnliga domare?

- EU-domstolens beslut berör över 500 miljoner medborgare i Europa. Då krävs att domstolens sammansättning också återspegla den mångfald som finns inom unionen, säger Jytte Guteland.

* * *

Anförande av Jytte Guteland om jämställdhet vid EU-domstolen
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet
ASP 14 G 315/Rue Wiertz 60
1047 Bryssel/Belgien

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet har sedan valet 2014 fem ledamöter - Marita Ulvskog (delegationsledare), Olle Ludvigsson, Jytte Guteland, Jens Nilsson och Anna Hedh.

Ledamöterna jobbar främst i Bryssel, men spenderar också mycket tid på hemmaplan, där de deltar i diverse event och möten. 12 gånger per år åker stor del av Europaparlamentet till Strasbourg, för de s.k. plenarsessionerna.

Ledamöterna har till sin hjälp ett kansli, baserat i Bryssel, som består av 15 personer.

Följ Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet