Linköpings kommun – Politik

S och M har lagt kommunbudget för 2023

Dela

Med stundande lågkonjunktur, inflation och högre räntor väntar ett ansträngt läge för kommunen under kommande år. Det tillträdande politiska styret, bestående av S och M, beskriver ändå situationen som hanterbar.

Torsdagen 24 november presenterade Socialdemokraterna och Moderaterna budgeten för Linköpings kommun för 2023. Linköpings kommun beräknas omsätta totalt 12 miljarder kronor 2023. För att täcka framtida kostnadsökningar, i form av bland annat löneökningar, tillförs verksamheterna nära 400 miljoner kronor. Utöver det görs riktade satsningar på 70 miljoner kronor bland annat på förskola, äldreomsorg och socialtjänst.

– I många kommuner tvingas man lägga besparingar just nu, lyckligtvis är det något vi inte behöver göra i Linköping. Jag är väldigt tacksam för det, säger kommunalråd Kristina Edlund (S).

Anledningen är att kommunen i grunden har en god ekonomi. Det ansträngda ekonomiska läget medför samtidigt att det kommer behöva göras prioriteringar för att finansiera kärnverksamheterna de kommande åren. I budgeten läggs därför flera uppdrag med syfte att minska kommunens kostnader som inte är direkt kopplade till kärnuppdraget.

– Jag är trygg i att vi kommer bygga en beredskap för att ta oss igenom ett tuffare ekonomiskt läge. Som två stora partier är vi vana att leda i både med- och motgångar, säger kommunalråd Niklas Borg (M).

Utbildningsförvaltningen ska bland annat ta fram ett förslag för att få ner kostnaderna för lokaler. Enligt prognos kommer kommunen ha betydligt färre barn i yngre åldrar de kommande åren.

Fakta
Totalt fördelas 70 miljoner kronor i nya satsningar enligt följande:

Barn- och ungdomsnämnden: 15 miljoner kronor (förskola och personalsatsningar)
Äldrenämnden: 15 miljoner kronor (ökad grundbemanning)
Social- och omsorgsnämnden: 20 miljoner kronor (socialsekreterare och öppenvård)
Arbetsmarknadsnämnden: 15 miljoner kronor (riksnormshöjning för försörjningsstöd, Linkstep)
Kultur- och fritidsnämnden: 3 miljoner kronor (stärkt samverkan med föreningslivet)
Kommunstyrelsen: 2 miljoner kronor (näringslivssatsningar)

Kontakter

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 43
582 23 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum