Socialdemokraternas PS Kansli

S presenterar åtgärder mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism i EU

Dela

Terrorism och organiserad brottslighet rör sig över landsgränser och påverkar tryggheten i hela Europa. Samarbetet med andra är avgörande för att förhindra och bekämpa såväl stöldligor som våldsbejakande extremister. För terrorhotet mot Sverige, skjutningar i utsatta områden och stölder av båtmotorer och jordbruksmaskiner påverkas av faktorer utanför Sveriges gränser.

- Vi presenterar idag ett kraftfullt paket mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism. Ett stärkt EU-arbete inom detta område ger förutsättningar för ett tryggare Sverige, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

- Den fria rörligheten är själva grundbulten för det europeiska samarbetet, men så länge det föreligger hot mot vår säkerhet måste vi kunna agera kraftfullt, säger Heléne Fritzon (S), kandidat till Europaparlamentet.

Utveckla samarbetet mot brottslighet
Brottsligheten som drabbar Sverige drabbar också andra EU-länder. Brottsaktiva personer rör sig inom EU för att både begå brott, förflytta stöldgods och undvika upptäckt. Utöver den S-ledda regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda och starkare myndighetssamverkan vid gränserna kan ett bättre samarbete i EU också bidra till ökad trygghet i Sverige.

Därför vill Socialdemokraterna:

- Skapa snabbare tillgång till elektroniska bevis i hela EU

- Stärka Europol

- Införa återreseförbud för brottslingar och hårdare krav mot medlemsstater att ta emot egna medborgare som dömts för brott

Minska inflödet av vapen och sprängämnen
En stor del av de illegala vapen och handgranater som används av kriminella i Sverige har smugglats in från andra länder. Socialdemokraterna vill strypa tillgången av illegala vapen och sprängämnen inom EU.

Därför vill Socialdemokraterna:

- Offensiv mot vapen från västra Balkan

- Skärpa kontrollen av ämnen som kan användas i sprängämnestillverkling

- Förbjuda bangers i EU

Bättre gränskontroll
Om Sverige ska kunna skydda sina medborgare mot brott och samtidigt värna stödet för fri rörlighet mellan EU:s länder och mottagande av de som flyr förföljelse i andra delar av världen så måste gränskontrollerna fungera betydligt bättre än idag.

Därför vill socialdemokraterna:

- Utökade möjligheter att bedriva inre gränskontroll

- PNR-uppgifter också på färje- och tågresor

- Ett system med säkra länder för att avgöra asylsökningar

- Förstärk Frontex med upp till 10 000 fler anställda

- Biometrisk kontroll av alla som reser in i EU

Läs mer om förslagen här: 

https://www.socialdemokraterna.se/globalassets/aktuellt/2019/atgarder-mot-gransoverskridande-brottslighet-och-terrorism-i-eu.pdf

Presskontakt

Martin Rynoson, pressekreterare för Socialdemokraterna, 08 - 700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum