Socialdemokraterna

S presenterar åtgärder mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism i EU

Dela

Terrorism och organiserad brottslighet rör sig över landsgränser och påverkar tryggheten i hela Europa. Samarbetet med andra är avgörande för att förhindra och bekämpa såväl stöldligor som våldsbejakande extremister. För terrorhotet mot Sverige, skjutningar i utsatta områden och stölder av båtmotorer och jordbruksmaskiner påverkas av faktorer utanför Sveriges gränser.

- Vi presenterar idag ett kraftfullt paket mot gränsöverskridande brottslighet och terrorism. Ett stärkt EU-arbete inom detta område ger förutsättningar för ett tryggare Sverige, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister.

- Den fria rörligheten är själva grundbulten för det europeiska samarbetet, men så länge det föreligger hot mot vår säkerhet måste vi kunna agera kraftfullt, säger Heléne Fritzon (S), kandidat till Europaparlamentet.

Utveckla samarbetet mot brottslighet
Brottsligheten som drabbar Sverige drabbar också andra EU-länder. Brottsaktiva personer rör sig inom EU för att både begå brott, förflytta stöldgods och undvika upptäckt. Utöver den S-ledda regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda och starkare myndighetssamverkan vid gränserna kan ett bättre samarbete i EU också bidra till ökad trygghet i Sverige.

Därför vill Socialdemokraterna:

- Skapa snabbare tillgång till elektroniska bevis i hela EU

- Stärka Europol

- Införa återreseförbud för brottslingar och hårdare krav mot medlemsstater att ta emot egna medborgare som dömts för brott

Minska inflödet av vapen och sprängämnen
En stor del av de illegala vapen och handgranater som används av kriminella i Sverige har smugglats in från andra länder. Socialdemokraterna vill strypa tillgången av illegala vapen och sprängämnen inom EU.

Därför vill Socialdemokraterna:

- Offensiv mot vapen från västra Balkan

- Skärpa kontrollen av ämnen som kan användas i sprängämnestillverkling

- Förbjuda bangers i EU

Bättre gränskontroll
Om Sverige ska kunna skydda sina medborgare mot brott och samtidigt värna stödet för fri rörlighet mellan EU:s länder och mottagande av de som flyr förföljelse i andra delar av världen så måste gränskontrollerna fungera betydligt bättre än idag.

Därför vill socialdemokraterna:

- Utökade möjligheter att bedriva inre gränskontroll

- PNR-uppgifter också på färje- och tågresor

- Ett system med säkra länder för att avgöra asylsökningar

- Förstärk Frontex med upp till 10 000 fler anställda

- Biometrisk kontroll av alla som reser in i EU

Läs mer om förslagen här: 

https://www.socialdemokraterna.se/globalassets/aktuellt/2019/atgarder-mot-gransoverskridande-brottslighet-och-terrorism-i-eu.pdf

Presskontakt

Martin Rynoson, pressekreterare för Socialdemokraterna, 08 - 700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum