Socialdemokraternas PS Kansli

S välkomnar att SOS Alarm lättare kan hitta människor i nöd

Dela

Med hjälp av systemet AML kan larmcentralen lättare lokalisera nödställda. Trots oklart rättsläge går SOS Alarm vidare med att införa den nya tekniken. Socialdemokraterna välkomnar dessa förbättrade möjligheter att rädda liv.

SOS Alarm har idag begränsade möjligheter att lokalisera människor som ringt 112 men, av olika skäl, inte kan uppge exakt var de befinner sig. Med hjälp av så kallade cell-id från teleoperatörer kan SOS Alarm avgränsa uppringares position till en yta på kvadratkilometer. För den som exempelvis skadar sig svårt i fjällen, eller utsätts för våldsbrott i ett storstadsområde utan att känna till exakt adress, kan detta göra att räddningspersonal anländer för sent.

I Storbritannien används sedan 2014 ett nytt system kallat AML (Advanced Mobile Location). Med denna teknik kan en särskild programvara i telefonen känna av när hjälpsökande ringer nödnumret och skickar då automatiskt GPS-positionen till larmcentralen, oavsett om den som ringer aktiverat platstjänster eller ej.

- För oss socialdemokrater är det mycket angeläget att systemet införs i Sverige. Självklart ska SOS Alarm använda en teknik som kan innebära att många människors liv kan räddas, säger Niklas Karlsson (S), vice ordförande för riksdagens försvarsutskott.

Konkreta planer finns på att införa systemet även i Sverige, men oklart rättsläge avseende elektronisk kommunikation och dataintegritet gör att ny lagstiftning kan behövas. SOS Alarm kommer dock, trots oklarheterna, gå vidare med införandet av AML.

- Vi kommer följa detta noga och se till att nödvändiga beslut fattas för att detta ska kunna genomföras, fortsätter Niklas Karlsson.

Systemet finns idag i nio EU-länder samt på Nya Zeeland. Ett enigt försvarsutskott har ställt sig bakom ett tillkännagivande om att möjliggöra införandet av AML i Sverige. Idag diskuteras frågan i riksdagen.

Presskontakt:

Martin Rynoson, pressekreterare för Socialdemokraterna. 0725-315 526.

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna släpper ny rapport - Hotet mot den svenska modellen9.4.2019 14:42:46 CESTPressmeddelande

Idag presenterar Socialdemokraterna en ny rapport om hur Moderaterna konsekvent agerat i EU-parlamentet för att avveckla den svenska modellen och för att underminera villkor för arbetare i Europa. Detta samtidigt som Moderaterna i dagarna har lanserat begreppet ”den nya svenska modellen”. Nu utmanar Johan Danielsson moderaternas Tomas Tobé på debatt kring vad de menar med den ”nya svenska modellen” och hur de kommer agera i Europaparlamentet framgent?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum