Socialdemokraternas PS Kansli

S-vallöfte: Förbud mot religiösa friskolor

Dela

Socialdemokraterna vill bygga en trygg och jämlik skola med fokus på kunskap, bildning och demokratiska värderingar. Skolan ska ge alla elever en bra utbildning oavsett bakgrund, kön eller religion. I svensk skola hör inte religiösa friskolor hemma.

- Jag är uppvuxen i ett land där religiöst påverkan och könssegregering förekom i alla skolor. Sen kom jag till Sverige och fick gå i vår fantastiska, jämlika skola. Jag tänker aldrig acceptera att det förtryck som jag och många med mig har flytt från letar sig in i det svenska skolsystemet, säger Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna vill att föräldrar och elever ska vara trygga i att utbildningen ger kunskaper baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet – inte religiösa dogmer.

- För oss är det självklart att ingen elev ska utsättas för religiös påverkan i skolan. Att tro, eller att låta bli, ska vara varje barns eget val. Därför berättar vi idag att vi Socialdemokrater går till val på att förbjuda religiösa friskolor, säger Anna Ekström.

Vad socialdemokraterna gjort i regeringsställning

  • Uppdrag till Skolverket att förtydliga läroplanen för att motverka en systematisk könsuppdelad undervisning.
  • Lagförslag om att införa lämplighetsprövning av den som vill starta och driva friskola.
  • Tillsatt utredning som ska göra en rättslig analys av vad som gäller för religiösa friskolor och föreslå ett tydligare regelverk.

Nytt förslag

Skolan ska bygga på kunskap, bildning och likvärdighet där varje elev ska vara fri att forma sin egen uppfattning och framtid. Därför vill vi socialdemokrater ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning.

Presskontakt:

Matilda Glas, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi 070-367 03 64
Helena Paues, pressekreterare hos Anna Ekström 072-2094520

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna släpper ny rapport - Hotet mot den svenska modellen9.4.2019 14:42:46 CESTPressmeddelande

Idag presenterar Socialdemokraterna en ny rapport om hur Moderaterna konsekvent agerat i EU-parlamentet för att avveckla den svenska modellen och för att underminera villkor för arbetare i Europa. Detta samtidigt som Moderaterna i dagarna har lanserat begreppet ”den nya svenska modellen”. Nu utmanar Johan Danielsson moderaternas Tomas Tobé på debatt kring vad de menar med den ”nya svenska modellen” och hur de kommer agera i Europaparlamentet framgent?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum