Socialdemokraternas PS Kansli

S vill att EU tar hårdare tag mot skatteflykt

Dela

Socialdemokraterna kräver hårdare tag mot miljardärer och multinationella företag som inte gör rätt för sig. S presenterar därför fyra förslag för att vässa EU:s arbete mot skatteflykt.

Under senare år har stora avslöjanden som Panamadokumenten och Paradisläckan vittnat om hur förmögna individer och globala storföretag ägnat enorma resurser åt att gömma undan skattepengar. Genom att föra kapital fram och tillbaka över landsgränser, via skatteparadis, har de undvikit skatt. EU har sedan två år tillbaka en svart lista över skatteparadis, alltså länder som inte lever upp till vissa standarder när det gäller skatteflykt.

Idag, på första maj, presenterar Socialdemokraterna förslag på hur arbetet med att bekämpa skattefifflet ska vässas.

- Jag vill ha ett Europa där vanligt folk inte tvingas se hur vissa lyckas fiffla bort sin del av ansvaret och vältra över hela kostnaden för välfärden på sommarjobbaren, pensionären eller småföretagaren, säger Stefan Löfven.

S föreslår ett antal åtgärder för att skärpa kriterierna för EU:s svarta lista:

  • För att plockas bort från listan räcker det idag med att ett land säger att de ska bättra sig. Dessa krav ska skruvas upp så att länderna bedöms mot sin faktiska lagstiftning.

  • Länder utanför EU ska kunna hamna på EU:s svarta lista om de inte registrerar vem som står bakom obskyra bolagsupplägg och bolagsfasader.

  • Länder som inte deltar i automatiskt informationsutbyte med andra länders skattemyndigheter om hur mycket skatt multinationella bolag betalar i landet ska hamna på svarta listan. På så sätt ökar upptäcktsrisken för multinationella företag som undviker att betala skatt.

Socialdemokraterna kommer också driva på ännu hårdare mot illojal skattekonkurrens mellan EU-länder. Detta för att förhindra att medlemsstaterna konkurrerar med varandra genom låga och urholkade företagsskatter på bekostnad av välfärden.

- Vi har skärpt kontrollerna, vi har gett Skatteverket vassare verktyg, vi har gjort det svårare att gömma kapital utomlands. Men vi ska fortsätta göra mer, inte minst i samarbete med andra länder. Skatteflykten utnyttjar gränser när vi inte jobbar ihop och därför är EU viktigt, säger Magdalena Andersson.

Presskontakt:

Johanna Kvist, pressekreterare för Socialdemokraterna, 0730-927 264

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum