Socialdemokraternas PS Kansli

S vill bryta ensamheten och förbättra hälsan hos äldre

Dela

Socialdemokraterna vill minska den ökande ensamheten bland äldre. Idag presenterade Magdalena Andersson och Lena Hallengren ett trygghetspaket för att motverka ofrivillig ensamhet och ge fler äldre möjligheten till en mer aktiv vardag. Bland annat genom fast omsorgskontakt i hemtjänsten, handslag med folkrörelserna för mer social samvaro och genom en satsning på idrott och friluftsliv för äldre.

- De som byggt det land vi är så stolta över ska ha en värdig och trygg ålderdom. Att bryta den ofrivilliga ensamheten och förbättra hälsan ökar livskvaliteten hos våra äldre. Sverige ska vara ett strakt och tryggt samhälle som håller ihop. För oss socialdemokrater går välfärden och investeringar i våra äldre före skattesänkningar för de som tjänar bäst, säger Magdalena Andersson.
- Allt för många äldre lever idag i en ofrivillig ensamhet vilket riskerar leda till ökad psykiska ohälsa. Dessutom vill få äldre prata om sin ensamhet för att det känns tabubelagt vilket lätt blir en negativ spiral med mer isolering. Vi måste bryta ensamheten genom att välja investeringar i våra äldre framför skattesänkningar för de som har mest. Ingen ska behöva möta ålderdomen helt ensam i vårt Sverige, säger Lena Hallengren
Ofrivillig ensamhet drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och sämre livskvalitet. Ensamhet kan leda till psykisk ohälsa som depression, ångest och oro. Vi vet även att det kan leda till ökad alkoholkonsumtion, sämre matvanor, fysiska problem samt nedsatt självkänsla. Socialdemokraterna presenterade därför idag ett trygghetspaket för att bryta ensamheten och stärka äldres psykiska och fysiska hälsa:

Förslagen är en del av det största trygghetsprogrammet i modern tid som Socialdemokraterna presenterar inför valet.

Förslaget i sin helhet

Kontakt:
Isabel Lundin för Magdalena Andersson 0762964638
Jens Petersen för Lena Hallengren 070 293 69 35

Nyckelord

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum