Socialdemokraterna

S vill bryta ensamheten och förbättra hälsan hos äldre

Dela

Socialdemokraterna vill minska den ökande ensamheten bland äldre. Idag presenterade Magdalena Andersson och Lena Hallengren ett trygghetspaket för att motverka ofrivillig ensamhet och ge fler äldre möjligheten till en mer aktiv vardag. Bland annat genom fast omsorgskontakt i hemtjänsten, handslag med folkrörelserna för mer social samvaro och genom en satsning på idrott och friluftsliv för äldre.

- De som byggt det land vi är så stolta över ska ha en värdig och trygg ålderdom. Att bryta den ofrivilliga ensamheten och förbättra hälsan ökar livskvaliteten hos våra äldre. Sverige ska vara ett strakt och tryggt samhälle som håller ihop. För oss socialdemokrater går välfärden och investeringar i våra äldre före skattesänkningar för de som tjänar bäst, säger Magdalena Andersson.
- Allt för många äldre lever idag i en ofrivillig ensamhet vilket riskerar leda till ökad psykiska ohälsa. Dessutom vill få äldre prata om sin ensamhet för att det känns tabubelagt vilket lätt blir en negativ spiral med mer isolering. Vi måste bryta ensamheten genom att välja investeringar i våra äldre framför skattesänkningar för de som har mest. Ingen ska behöva möta ålderdomen helt ensam i vårt Sverige, säger Lena Hallengren
Ofrivillig ensamhet drabbar allt fler äldre och medför risk för isolering, nedsatt hälsa och sämre livskvalitet. Ensamhet kan leda till psykisk ohälsa som depression, ångest och oro. Vi vet även att det kan leda till ökad alkoholkonsumtion, sämre matvanor, fysiska problem samt nedsatt självkänsla. Socialdemokraterna presenterade därför idag ett trygghetspaket för att bryta ensamheten och stärka äldres psykiska och fysiska hälsa:

Förslagen är en del av det största trygghetsprogrammet i modern tid som Socialdemokraterna presenterar inför valet.

Förslaget i sin helhet

Kontakt:
Isabel Lundin för Magdalena Andersson 0762964638
Jens Petersen för Lena Hallengren 070 293 69 35

Nyckelord

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Skolan viktigt vaccin mot kriminalitet4.2.2020 14:52:25 CETPressmeddelande

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. En ökad utslagning och segregation skapar otrygghet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden. Socialdemokraterna driver en politik som lägger hela pusslet för ett starkt och tryggt samhälle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum