Socialdemokraternas PS Kansli

S vill förbättra miljön och djurskyddet i Europa

Dela

EU och alla dess medlemsstater behöver ta ledartröjan i klimatomställningarna. Samhället behöver ta ansvar för omställningarna och ska inte bygga på individuella uppoffringar. Det var Socialdemokraternas besked när partiet idag presenterade nya förslag för att göra det lätt för konsumenten att göra rätt.

Bättre djurskydd

I Sverige tar lantbrukarna ett stort ansvar för att djuren ska må bra. Djur ska inte lida, därför behöver vi skärpa kraven i EU så att EU:s djur får samma skydd som i Sverige. För att göra det enklare för konsumenter, som vill göra gott, att välja kött från djur som mått bra ska det vara obligatoriskt att ursprungsmärka kött och fisk på restauranger.

- Svenska bönder tar ett stort ansvar med bra djurskydd. Nu behöver alla EU:s länder nå upp till den nivån. Oavsett om du stöter på kött i skolmatsalen, på restaurangen eller i köttdisken ska du veta att djuren haft det bra och att köttet inte behandlats med stora mängder antibiotika, säger Ardalan Shekarabi (S), civilminister.

Fem åtgärder från S för ett bättre djurskydd i hela EU:

 1. Obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och storkök i hela EU.
 2. Korta maxtiden för transport av djur till slakt.
 3. Inför särskilda regler till skydd för mjölkkor och kycklingar.
 4. Minska antibiotikaanvändningen.
 5. Använd kravställningen vid upphandling av produkter för att driva på förändringarna.

Rena Europa från plast och kemikalier

Produkter som vi kommer i kontakt med varje dag utgör en stor belastning för naturen och de kan innehålla kemikalier som utgör en risk för vår egen hälsa. Att varje individ gör vad hon kan för att undvika nedskräpning och farliga kemikalier är viktigt, men det är politikens ansvar att staka en riktning mot en renare värld och säkra din hälsa. Därför vill Socialdemokraterna att EU skärper regelverken för att skona oss och miljön från farliga och onödiga ämnen.

- Det är anmärkningsvärt att vi och miljön utsätts för så mycket kemikalier. EU behöver skärpa regelverken för att skona oss och miljön från farliga och onödiga ämnen, säger Jytte Guteland (S), europaparlamentariker.

Sex områden där S vill att EU ska flytta fram positionerna:

 1. En ny kemikaliereform, med större möjligheter att stoppa hormonstörande ämnen.
 2. Vårt vatten ska bli rent från läkemedel.
 3. Fler förbud mot onödiga engångsplastprodukter
 4. Skynda på omställningen från plastprodukter till hållbara alternativ.
 5. Stoppa spridningen av mikroplaster.
 6. All plast ska vara fri från gifter och helt återvinningsbar till år 2030. 

Presskontakt

Martin Rynoson, pressekreterare för Socialdemokraterna, 0725 - 315 526, press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

Socialdemokraterna i Almedalen 201928.6.2019 09:37:18 CESTPressmeddelande

Söndag 30 juni Invigningsceremoni: Utbildningsminister Anna Ekström en av talarna Temat för invigningen är en hyllning till demokratin som fyller 100 år i år. Utbildningsminister Anna Ekström är en av invigningstalarna, tillsammans med bland andra talman Andreas Norlén och demokratiminister Amanda Lind. Tid: 14:30-15:30 Plats: Almedalens scen Presskontakt för Anna Ekström är Anja L Sundberg, 076-116 77 45. Torsdag 4 juli Ekonomiskt seminarium: Så klarar vi välfärden när allt fler lever allt längre Finansminister Magdalena Andersson bjuder in till Socialdemokraternas ekonomiska seminarium, där temat för i år är hur vi klarar välfärden när allt fler lever allt längre. Samtalet leds av Katrine Marçal, journalist och författare, och deltar gör förutom Magdalena Andersson själv även Anders Ekholm, senior advisor vid Institutet för framtidsstudier, Karin Sundin, regionråd i Region Örebro samt Catharina Borgenstierna, VD för Camanio Care. Tid: 13:15-14:45 Plats: Aulan, S:t Hansskolan, S:t Han

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum