Socialdemokraternas PS Kansli

S vill se krafttag mot skattefusk och penningtvätt

Dela

Socialdemokraterna presenterade idag en samlad bild av hur de vill skapa ordning och reda i EU:s finanser. Det handlar om skarpare verktyg för att bekämpa skattefusk, mer samordnad tillsyn inom EU för att stoppa penningtvätt och en arbetsgrupp mot korruption. Det handlar också om att EU-budgeten ska hållas nere och gå till rätt saker.

-          Det ska vara ordning och reda i EU:s finanser. Socialdemokraterna är garanten för ett stenhårt arbete mot penningtvätt, skattefusk och korruption, säger Magdalena Andersson (S) finansminister.

Dessutom vill Socialdemokraterna att EU-budgeten minskar då Storbritannien lämnar EU. Utöver det bör fokus för budgeten ligga mer på gemensamma åtgärder som säkerhet, migration, konkurrenskraft och klimatomställning, och mindre på jordbruksstöd och strukturfonder.

-          När Storbritannien lämnar behöver EU rätta mun efter matsäck och det är grundläggande för förtroendet för EU att den gemensamma budgeten används på ett effektivt sätt, säger Hans Dahlgren (S) EU-minister.

Tidigare har partiet presenterat vallöften om krafttag för att bekämpa skattefusk. Det handlar bland annat om skärpta regler för EU:s svarta lista och att illojal skattekonkurrens mellan EU-länder ska få konsekvenser. Dessutom presenterades ett förslag i måndags om en arbetsgrupp för att bekämpa korruption. Det handlar om att öka kontrollen över hur EU:s pengar används och effektiva åtgärder för att bekämpa korruption i EU:s medlemsländer.

Presskontakt:

Per Strängberg, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
073-093 90 56
per.strangberg@regeringskansliet.se

Andreas Enbuske, pressekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren
076-130 58 86
andreas.enbuske@regeringskansliet.se

Om

Socialdemokraternas PS Kansli
Socialdemokraternas PS Kansli
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraternas PS Kansli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraternas PS Kansli

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum