Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Så agerar Svenska kyrkan Västerås för att minska smittspridningen

Dela

Covid-19-pandemin påverkar oss alla. Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och de nya lokala allmänna råden gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa förändringar i vår verksamhet för att bidra till en minskad smittspridning i samhället. De lokala allmänna råden för Västmanland gäller under fyra veckor, från den 12 november till och med den 10 december, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas.

Svenska kyrkan Västerås tar de lokala allmänna råden på största allvar och förändrar verksamheten för att bidra till minskad smittspridning. 

Det viktigaste av allt är att veta att vi inte ställer in, vi ställer om. Vi vill kunna möta människors behov av samtal och stöd. Därför håller vi våra kyrkorum öppna och öppnar för utomhusgudstjänster. Vi ser också över hur vi kan anpassa advents- och julfirandet utifrån restriktionerna och samtidigt kunna möta människors behov av stöd, hopp och tröst, säger Daniel Eklund, domprost Svenska kyrkan Västerås.

Följande riktlinjer gäller för Svenska kyrkan Västerås

  • Vi samlar inte människor till aktiviteter eller allmän gudstjänst inomhus utan ställer om till digitala format eller utomhus.
  • Vi ställer om till gudstjänster utomhus istället för inomhus med totalt maximalt 50 deltagare.
  • De gudstjänster som firas inomhus, genomförs utan församling på plats och webbsänds. Vi bjuder inte in till/marknadsför några fysiska gudstjänster inomhus.
  • Vi fortsätter att webbsända gudstjänster för att möjliggöra för så många som möjligt att fira gudstjänst.
  • Vi håller våra kyrkor öppna för besök, ljuständning och enskild andakt.
  • Vi rekommenderar att skjuta upp och boka om dop och vigslar. Om de genomförs rekommenderar vi att de hålls utomhus och med bara den närmaste familjen/hushållet närvarande.
  • Begravningsgudstjänster genomförs med begränsat antal deltagande. Rådande restriktioner gäller.
  • Ingen församlingsverksamhet bedrivs inomhus. Vi uppmuntrar till digitala möten eller möten utomhus med beaktande av restriktioner. Om detta inte är möjligt ställs verksamheten in
  • Vi ställer in all körverksamhet året ut.
  • Vi håller inga fysiska sammankomster inomhus, däremot ställer vi om våra verksamheter så att vi kan stötta människor i samhället på andra sätt.

För mer information, kontakta domprost Daniel Eklund, daniel.eklund@svenskakyrkan.se eller 021-10 76 25.

Läs gärna mer på vår webbplats: 

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/sa-agerar-svenska-kyrkan-vasteras

Information om de lokala allmänna råden hittar du här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/lokala-allmanna-rad/

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu finns julhälsningar att hämta för alla som önskar ett ljus i mörkret11.12.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Advent och jul är högtider som många människor förknippar med besök i våra kyrkor. Det är också en tid på året när många människor behöver stöd i tillvaron. Som en del av våra aktiviteter för att förmedla en känsla av tro, hopp och kärlek när mörkret är som störst har vi tagit fram julhälsningar. Dessa kan hämtas på tre sätt, antingen via någon av våra öppna kyrkor, enligt överenskommelse med din församling eller via Stadsmissionens Second Hand-butik. Du ser när kyrkorna är öppna via www.svenskakyrkan.se/vasteras

Nya åtgärder inom Svenska kyrkan Västerås utifrån kommande förbud mot offentliga sammankomster med fler än 8 personer som väntas inträda den 24 november utifrån Covid-19-pandemin17.11.2020 16:36:23 CETPressmeddelande

Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och det kommande förbudet mot offentliga sammankomster gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa ytterligare förändringar i vår verksamhet. Vi måste, som resten av samhället, vara lojala mot beslutet och anpassa oss för att bidra till en minskad smittspridning i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum