Almega

Så får vi fler talanger till Sverige

Dela

Öppnare regler för kompetensinvandring är viktigt för att Sverige ska kunna konkurrera med andra länder om den högkvalificerade arbetskraften. Det är oroande att politiska partier väckt frågan om att strama åt reglerna för kompetensinvandringen och bland annat återinföra myndighetsprövningen för arbetstillstånd, menar Almega i en ny rapport

Patrick Joyce.
Patrick Joyce.

- De öppnare reglerna för kompetensinvandring är en viktig fördel för Sverige i konkurrensen om internationella talanger. Det är bekymmersamt att det finns partier som envisas med att vilja återinföra myndighetsprövning av arbetstillstånd. Vägen framåt är inte mer byråkrati, utan att öka möjligheterna för fler talanger att komma hit och hjälpa företagen att utvecklas, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

En ny rapport från Almega visar att Sverige hittills står sig väl i den internationella konkurrensen. I internationella rankingar av hur attraktiva länder är för högutbildad arbetskraft kommer Sverige högt. OECD rankar till och med Sverige på andra plats bland medlemsländerna. Denna höga placering beror till stor del på att vi har öppnare regler för kompetensinvandring och en smidigare och snabbare handläggning av arbetstillstånd än de flesta andra konkurrentländer.

- Trots konjunkturnedgången har fortfarande stora delar av tjänstesektorn brist på viktig kompetens. Nästan hälften av alla arkitektföretag och tekniska konsulter och 60 procent av alla IT-konsultföretag hade brist på personal det tredje kvartalet i år, säger Patrick Joyce.

- Vi föreslår också ett särskilt talangvisum för att ge personer med hög utbildning eller särskild yrkeskompetens rätt att komma hit och söka arbete på plats. För att Sverige ska klara turbokonkurrensen i världen är det ett måste, säger Patrick Joyce.

Bilder

Patrick Joyce.
Patrick Joyce.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum