EFN Ekonomikanalen

Så fick Mariefred upp ångan igen

Dela

Under 90-talet halverades antalet turister till Mariefred, mycket på grund av sämre ekonomi i skolor och därmed färre skolresor. Men nu har turistnäringen i pärlan vid Mälaren fått ett uppsving.

Mariefred. Foto: EFN Ekonomikanalen
Mariefred. Foto: EFN Ekonomikanalen

Många tar sig till Mariefred med ångfartyget S/S Mariefred. Det som drar är de vackra gamla trähusen, Gripsholms slott och stadens ånglok. På senare år har besöksströmmen också ökat tack vare en serie barnböcker. Många går den så kallade Pax-vandringen, som baserar sig på bokserien Pax. Handlingen kretsar kring bröderna Viggo och Alrik, som efter att ha bytt hem och skola flera gånger hamnar i Mariefred där de får kämpa mot mörka krafter.

Pax-vandringen lockar framför allt barn och ungdomar, och bjuder på en runda i staden där man får besöka platser där bokens handling utspelar sig och dessutom träffa några av karaktärerna.

”Vi har fått en ny målgrupp med barnfamiljer”, säger Anette Lilja, turistansvarig i Mariefred.

”Barn och ungdomar kommer hit för att uppleva Pax-miljöerna, och många av dem blir fascinerade över att Mariefred finns på riktigt”, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman och Mariefredsguide.

Se hela inslaget här (4:43 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Bilder

Mariefred. Foto: EFN Ekonomikanalen
Mariefred. Foto: EFN Ekonomikanalen
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, alla våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum