Svenska Jägareförbundet

Så förbereder du dig för en viltolycka

Dela

Har du laddat ner appen 112 och lagt en viltolycksremsa i bilen? Vi är nu på väg in i de månader då risken för viltolyckor är som störst. Den tid på året då vi bilförare är på väg till och från arbetet samtidigt som de vilda djuren rör sig som mest.

Foto: Hans Berggren
Foto: Hans Berggren

Om en viltolycka sker:

  1. Ta först hand om eventuellt skadade och varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Undvik att vistas på vägen.
  2. Märk noga ut platsen, så exakt som möjligt där kollisionen med viltet inträffade. Använd gärna en viltmarkeringsremsa eller något annat som syns tydligt.
  3. Kontakta SOS Alarm via 112. Det finns även en gratisapp som heter ”112” som med fördel kan användas. Via samtalet i appen får SOS Alarm automatiskt dina koordinater samt en kartbild var du befinner dig.

– Att ge våra eftersöksjägare en så noggrann och utmärkt position som möjligt är en av de

viktigaste förutsättningarna för att snabbt kunna hitta det skadade djuret och, om det krävs,

förkorta dess lidande, säger Jesper Einarsson, Svenska Jägareförbundets representant i Nationella viltolycksrådet.

– Våra eftersöksjägare arbetar i en farlig miljö på och i anslutning till vägen. Tänk på att sänka hastigheten rejält och kör sakta förbi olycksplatsen. Jägare med hund söker spår invid och på vägen och dessutom kan plötsligt ett skadat djur dyka upp, säger Jesper Einarsson.

Du måste enligt jaktförordningens § 40 som förare av ett motorfordon snarast märka ut platsen och underrätta SOS Alarm 112 vid sammanstötning med djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

Nyckelord

Kontakter

Jesper Einarsson, trafik och viltansvarig på Svenska Jägareförbundet på 010-5847033

Bilder

Foto: Hans Berggren
Foto: Hans Berggren
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Viltbild – nästa steg i framtidens viltövervakning27.1.2022 11:06:19 CET | Pressmeddelande

Nu utvecklas ny teknik som – med hjälp av jägarnas viltkameror – kan revolutionera kunskapen om våra vilda djur. Svenska Jägareförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) går in i ett formellt samarbete med målet att ta fram viltbild, en plattform för insamling och analys av bilder från jägares viltkameror. Målsättningen är att plattformen ska vara redo för jägare att använda under 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum