Stockholms stad

Så förbereds Stockholms stads gymnasieelever inför valet

Dela

Ett stort antal av Stockholms stads kommunala skolor genomför i dagarna skolval som arrangeras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Syftet med skolval är att förbereda elever på att rösta i ett demokratiskt val.

Skolan har ett demokratiskt uppdrag som regleras i skollagen, läroplaner och ämnes- och kursplaner.

Debatter och besök av politiker på schemat

Flera gymnasieskolor genomför debatter, bjuder in politiker och ungdomsförbund inför skolvalet som ska ha genomförts den 7 september.

Kungsholmens västra gymnasium kommer att ha en debatt den 6 september och samma dag, den 6 september, är det valdag för eleverna på Globala gymnasiet.

Klimatminister Annika Strandhäll besökte nyligen Globala gymnasiet. Andra skolor har, till exempel, haft utbildningsminister Anna Ekström och finansmarknadsminister Max Elger på besök.

- När det gäller val av de politiker som bjuds in till skolorna är utgångspunkten att det sker som en del i utbildningen, inte utifrån de politiska partiernas intresse av att få komma till skolan, poängterar Jenny Hyenstrand, rektor på Globala gymnasiet.

Ett skolval på riktigt för eleverna

Resultaten från skolvalen redovisas på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor webbsida den 12 september. På så vis blir skolvalet så verkligt som möjligt för eleverna trots att många av dem ännu inte har rösträtt.


Läs mer om hur Stockholms stads skolor arbetar med demokrati:
https://pedagog.stockholm/undervisning-och-larande/en-viktig-rattighet-att-rosta/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor webbplats: www.mucf.se

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum