Svenskt Trä

Så går det för träindustrin

Dela

Trots negativa konsekvenser till följd av coronapandemin har svensk sågverksindustri klarat sig bättre än andra stora skogsnationer i inledningen av 2020. Viktiga exportmarknader har avlöst varandra samtidigt som svensk bygghandel ökat sin försäljning jämfört med samma period förra året. Branschorganisationen Svenskt Trä lyfter träindustrins perspektiv i Skogsindustriernas marknadsrapport.

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.

Att svenska sågverk hittills klarat sig bättre än i andra stora skogsnationer beror på flera saker. Till viss del på att de stora marknaderna för svenska trävaror inte var bland de först drabbade av coronaviruset. Det visar Skogsindustriernas marknadsrapport som presenteras idag.

- Viktiga exportmarknader har även kunnat byta av varandra samtidigt som vi ser att försäljningen av trävaror i svensk bygghandel ökat med nästan 12 procent mot samma period förra året, säger Christian Nielsen som är marknadsanalytiker av trävaror hos Skogsindustrierna.

Svenska sågverk gick in i 2020 med ett bra produktionsläge. Det var först när Storbritannien, Sveriges största exportmarknad i slutet av mars införde restriktioner som de svenska sågverken påverkades. Flera industrier i Storbritannien stängde ned vilket gjorde att efterfrågan på trävaror minskade. Som resultat annonserade svenska sågverk att de avsåg minska sin produktion.

- Det begränsade flödet till Storbritannien kompenseras delvis av den höga efterfrågan av byggmaterial i bygghandeln samt att andra viktiga exportmarknader så som Kina och Japan, nu börjar lätta på sina restriktioner, säger Christian Nielsen.

Att sågverken i Sverige fortsättningsvis är igång är avgörande även för andra branscher. Utan sågverksflis kan inte heller pappers- och massabruken fortsätta sin produktion då flisen är ett viktigt råmaterial.

- Vi vet inte hur omfattande eller långvariga konsekvenserna av coronaviruset blir. Kanske är det nu viktigare än någonsin att vi förstår värdet av den råvarubas vi har i Sverige och hur stor betydelse hela skogsindustrins värdekedja har för samhället. Jag hoppas att de långsiktiga konsekvenserna av denna period kan bli att vi uppskattar träråvaran mer och att det kan stimulera till ett ökat byggande i trä framöver, säger Mathias Fridholm som är direktör för Svenskt Trä.

Läs Skogsindustriernas marknadsrapport här

Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här

Nyckelord

Kontakter

Christian Nielsen
marknadsanalytiker inom trävaror, Skogsindustrierna,
christian.nielsen@skogsindustrierna.se, 072-209 84 30

Bilder

Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Bilden får användas i samband med denna artikel. Ange vid foto: Svenskt Trä.
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum