Jönköpings kommun

Så går förtidsröstningen till i Jönköpings kommun

Dela

Den 11 september är det val till riksdag, kommun och region. Förtidsröstningen startar den 24 augusti och pågår fram till och med valdagen. I Jönköpings kommun erbjuds för första gången drive-in röstning på Asecs, som är öppen dagligen fram till och med 10 september.

Förtidsröstningslokalen Asecs drive-in
Förtidsröstningslokalen Asecs drive-in

I Jönköpings kommun står 80 vallokaler öppna på valdagen den 11 september klockan 8.00-20.00. I kommunen bor omkring 112 000 röst-berättigade medborgare som har möjlighet att rösta vid Allmänna valen 2022. Vilken vallokal som väljaren kan rösta i på valdagen framgår på de röstkort som skickats ut av valmyndigheten. Den som vill förtidsrösta kan göra det i någon av kommunens förtidsröstningslokaler fram till och med valdagen.

- Uppskattningsvis kommer 40-50 procent av de som väljer att rösta vid Allmänna valen att förtidsrösta i röstningslokaler före valdagen och resterande röstar i vallokal på valdagen, säger Lars-Åke Svensson, chefsjurist på Jönköpings kommun.

Nytt för i år – drive in-röstning
I Jönköpings kommun finns 26 förtidsröstningslokaler varav en är Asecs Drive-in. Drive in-röstningen kommer att ske i ett tält på en del av Asecs parkering. Medborgaren kommer att kunna köra bilen hela vägen in i tältet (möjlighet finns även för cyklande att cykla in och rösta). Väl inne i tältet går man ur bilen, väljer sina valsedlar, får sina kuvert, går bakom en valskärm och lämnar därefter sin röst till röstmottagaren.

- Syftet med att erbjuda drive in-röstning är dels en ökad tillgänglighet genom att erbjuda förtidsröstning i en lokal som är lätt att komma till med bil eller cykel, säger valsamordnare Eva Larsson.

Möjligheten att förtidsrösta har utökats genom fler röstningstillfällen på flera platser på landsbygden runt Järsnäs, Norra Unnaryd, Svarttorp, Ödestugu och Örserum.

Däremot kan de som tidigare förtidsröstat på valdagen i bokbil i Öggestorp och Järstorp inte göra det i år utan istället finns det möjlighet att förtidsrösta i annan närliggande förtidsröstingslokal eller i någon av kommunens övriga förtidsröstningslokaler.

Information om Allmänna valen 2022 och röstningslokaler finns på www.jonkoping.se/val2022

Se förtidsröstningslokaler länk: https://data.val.se/rostmottagning/fortidsrosta?kommun=80&lan=06 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förtidsröstningslokalen Asecs drive-in
Förtidsröstningslokalen Asecs drive-in
Ladda ned bild

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum