SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Så hårt drabbade granbarkborren länen i södra Sverige

Dela
Granbarkborren fortsätter att orsaka omfattande skador i Sveriges granskogar. En ny inventering visar att över 5 miljoner kubikmeter gran har dödats totalt i Götaland och Svealand i år. Inventeringen visar också skadorna för län och regioner i de landsdelar som omfattas.
Skog angripen av granbarkborren. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Skog angripen av granbarkborren. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)

En ny inventering som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen visar att skadorna i år minskat i Götaland medan de ligger kvar på samma höga nivå som förra året i Svealand. Totalt har drygt 5 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren under 2022.

Allra värst drabbade är skogsägare i Örebro och Sörmlands län. Här har hela 2,6 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren i år. I tabellen nedan framgår statistik fördelat på länsnivåer.

– Jag lider med de drabbade skogsägarna och det gäller nu att inte ge upp utan fortsätta bekämpa barkborrarna och rädda virkesvärden från skogen, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog.

Årets granbarkborreskador kan till exempel jämföras med de omfattande skogsbränderna sommaren 2018 då cirka 2 miljoner kubikmeter skog förstördes.

– En brand eller storm kan över en natt orsaka enorma skador på skog. Granbarkborrens effekter är mer långsamma, men lika förödande för många skogsägare. Jag upplever att årets inventering förstärker bilden av en naturkatastrof i slowmotion, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen.

Troligt att angreppen fortsätter

Totalt sett har nu cirka 32 miljoner kubikmeter gran dödats sedan den extremt torra sommaren 2018, visar en sammanställning som Skogsstyrelsen gjort av de senaste årens inventeringar. Flera faktorer pekar på att siffran kommer att fortsätta öka kommande år.
Klimatförändringarna, med fler varma och torra somrar, kommer troligen att öka skogsskadorna. Detta eftersom granar som utsätts för torka blir stressade och mindre motståndskraftiga mot insekters angrepp.

– Som skogsägare behöver du fortsätta vara aktiv och begränsa skadorna genom att avverka och få bort angripna träd ur skogen under sommarhalvåret. Men det är också viktigt att tänka långsiktigt och klimatanpassa skogsbruket så att skogen lättare kan stå emot skador i framtiden, säger Mattias Engman, Skogsstyrelsens skogsskadesamordnare i Örebro och Sörmlands län.

Tips till drabbade skogsägare

  • Som skogsägare finns det flera saker att tänka på för att begränsa och förebygga nya skador av granbarkborren.
  • Var aktiv och se över din skog under hela året. Planera för avverkning redan nu där du tidigare haft större angrepp eller riskerar att få det i vår.
  • Om det blåser ner granar i din skog eller om de drabbas av snöbrott, ta rätt på de skadade granarna innan svärmningen kommer i gång till våren.
  • Tänk igenom valet av trädslag och sprid riskerna när det är dags att föryngra skogen efter avverkning. Sträva efter variation och välj trädslag som trivs på den mark du ska föryngra.
  • Röjning och gallring i rätt tid skapar vitala skogar. Undvik sena gallringar som ökar risken för vindfällen och angrepp.

Andra större skogsskador i närtid

Så här stor volym skog har skadats av några av de största skogsskadehändelserna vi haft i Sverige i närtid. Siffrorna kan jämföras med den årliga avverkningsvolymen i Sverige som brukar ligga på mellan 90 – 100 miljoner kubikmeter.

  • Stormen Gudrun 2005: 75 miljoner kubikmeter
  • Stormen Per 2007: 16 miljoner kubikmeter
  • Branden i Västmanland 2014: 1,4 miljoner kubikmeter
  • Bränderna 2018: 2 miljoner kubikmeter
  • Granbarkborren 2018–2022: 32 miljoner kubikmeter

Län

Volym
milj m3
sk

Volym/ha
m3
sk/ha

Värmland

< 0,2

< 1,0

Uppsala/Stockholm/Västmanland

1,1

4,5

Örebro/Södermanland

2,6

16,2

Västra Götaland

< 0,1

< 1,0

Östergötland

0,3

2,4

Halland

< 0,1

< 1,0

Jönköping

< 0,1

< 1,0

Kronoberg/Blekinge

0,3

1,5

Kalmar

0,6

3,8

Skåne

< 0,1

< 1,0

Tabell: Total volym och genomsnittlig volym per hektar granbarkborreangripna granar 2022.

Mer fakta:

SLU har liksom 2020 och 2021 genomfört årets inventering inom Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) som bygger på Riksskogstaxeringens (RT) permanenta provytor i Götaland och Svealand, exklusive Gotland och Dalarna. Inventeringen har gjorts på ytor i äldre bestånd med minst 30 procents andel gran. Ansvarig för inventeringen är miljöanalysspecialist Sören Wulff. 

Mer information:

Kerstin Ström, projektledare Stoppa borrarna, 0470-72 61 12, kerstin.strom@skogsstyrelsen.se

Magnus Sääf, skogsförvaltare, Mellanskog, 010-482 81 55, magnus.saaf@mellanskog.se

Sören Wulff, miljöanalysspecialist, Sveriges lantbruksuniversitet, 090-7868352, soren.wulff@slu.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92,

peter.jernberg@skogsstyrelsen.se 

Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl:  pressjour@skogsstyrelsen.se

Tillgängliga lokala skadesamordnare i berörda län (finns inte ditt län med på listan, kontakta pressjour)

Stockholm-Gotlands distrikt:

Marcus Gusebrandt, telefon 08-514 514 64

Värmlands distrikt:

Hans Källsmyr, telefon 0565-47784

Sörmland-Örebro distrikt:

Mattias Engman, telefon 0155-26 49 76

Uppsala-Västmanlands distrikt:                   

Patrik Karlsson, telefon 021-153638

Göteborgs distrikt:

Karin Ask, telefon 033-482574

Östergötlands distrikt:           

Mattias Sparf, telefon 013-329747

Kronobergs distrikt:

Peter Genfors tel. 0470-726123

Kalmar distrikt:

Ove Arnesson, telefon 0491-763993

Skåne distrikt:

Roland Månsson, telefon 0451-38 31 19

Bilder

Skog angripen av granbarkborren. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Skog angripen av granbarkborren. Foto: Mattias Sparf, Skogsstyrelsen (Bilden får användas fritt i samband med rapportering om den här nyheten.)
Ladda ned bild
Ju rödare desto svårare angrepp av granbarkborren enligt 2022 års inventering. Grafik: Skogsstyrelsen
Ju rödare desto svårare angrepp av granbarkborren enligt 2022 års inventering. Grafik: Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum