Jönköpings kommun

Så kan Jönköpings kommun hantera felparkerade elsparkcyklar

Dela

Från 1 september är det förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor och kommunen och polisen får möjlighet att forsla bort felparkerade fordon. I samband med detta föreslår Jönköpings kommun ändringar i kommunens lokala ordningsföreskrifter för elsparkcyklar.

Felparkerade elsparkcyklar innebär framkomlighetshinder och utgör i vissa fall en trafikfara när de exempelvis slängs på trottoarer, cykelvägar eller i parker. Från 1 september ska elsparkcyklar parkeras i befintliga cykelställ. I praktiken innebär det att kommunen får flytta de elsparkcyklar som står parkerade på annan plats än vid en befintlig uppställningsplats för cyklar och elsparkcyklar. Det innebär i sin tur ett arbete för kommunen med att upprätthålla förbudet genom att forsla bort felparkerade fordon, och att befintliga cykelställs kapacitet behöver ses över. Fordonets ägare är sedan skyldig att ersätta kostnaden för flytt och övriga åtgärder.

Stadskontoret har tillsammans med stadsbyggnadskontoret och tekniska kontoret utrett möjligheter att förändra Jönköpings kommuns lokala ordningsföreskrifter när det gäller elsparkcyklar.

– Det är en nödvändig förändring för att vi som kommun ska få möjlighet att kontrollera och begränsa uthyrningsverksamhet av elsparkcyklar och således öka trafiksäkerheten, tryggheten och tillgängligheten för alla som rör sig i staden, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd.

Förslaget på ändring i Jönköpings kommuns lokala ordningsföreskrifter behandlas i stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden i augusti och beslutas av kommunfullmäktige den 1/9.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum