Så kan lärare få mer tid till kärnuppdraget
Lärare behöver få fokusera på sitt kärnuppdrag - att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen. Därför presenterar Skolverket idag en utredning om vilka arbetsuppgifter lärarassistenter och andra yrkesgrupper kan utföra för att avlasta lärare. Vi presenterar samtidigt ett nytt stöd till skolor för att identifiera lärarnas avlastningsbehov och lärande exempel.
- Det är viktigt att lärare får ägna sig åt sitt kärnuppdrag. Att avlasta lärare är både en åtgärd för att fler elever ska få undervisning av behöriga lärare och att lärare får en bättre arbetssituation. I förlängningen kan det också bidra till att fler väljer att bli lärare, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Sex områden som andra kan arbeta med
Skollagen och läroplanerna sätter gränser för vilka arbetsuppgifter andra än lärare kan göra. Syftet är att elever ska få undervisning av behöriga lärare. Skolverket har nu utrett var gränserna går för att det ska bli tydligt för skolorna hur de kan jobba för att avlasta lärare. Vi har identifierat sex områden med arbetsuppgifter som lärarassistenter och andra yrkeskategorier kan arbeta med.
- Trygghet och studiero
Trygghetsskapande i och utanför klassrum, stötta elever i enskilt arbete och grupparbete under lektionstid, vara rastvärd, delta vid skolmåltider och hantera konflikter. - Praktiskt arbete i anslutning till undervisning
Förbereda lektionssalar och undervisningsmaterial, enklare rättningsarbete och dokumentation av resultat. - Hantera förbrukningsmaterial och läromedel
Administrera beställningar av förbrukningsmaterial och läromedel. Kontrollera, packa upp och fördela förbrukningsmaterial och läromedel. - IT-relaterade frågor
Uppdatering av programvara, kontakt med IT-support, teknisk dataadministration och support. Förberedelser, exempelvis inloggning och byte av lösenord. - Mentorskap
Kontakter med föräldrar och elever, samverkan med elevhälsan, övrig personal, socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin. Frånvarorapportering, utskick av information till föräldrar och elever och hembesök. - Extra anpassningar och särskilt stöd
Se till att nödvändiga verktyg och assisterande teknik finns tillgängliga och fungerar samt stödja eleverna i att använda tekniken. Stötta elever i övningar under lektionstid.
Viktigt att utgå från skolans behov
Skolverkets utredning visar att det finns en rad arbetsuppgifter som andra än lärare kan göra, men det som fungerar på en skola gör det nödvändigtvis inte på en annan. Därför presenterar vi idag också ett webbstöd som hjälper skolor att inventera vilka avlastningsbehov lärarna har på den enskilda skolan.
Lärande exempel från skolor
Det är mycket att ta hänsyn till när en skola ska genomföra åtgärder för att avlasta lärare. Därför kommer vi den närmaste tiden också bygga ut vårt stöd med lärande exempel från skolor i olika delar av landet.
- Vi vill nu uppmana rektorer och andra lokalt ansvariga för skolan att ta del av vår utredning och vårt stöd. Att avlasta lärare med hjälp av andra yrkesgrupper är ingen mirakellösning men exemplen visar att det går att göra mycket, säger Peter Fredriksson.
Många lärarassistenter har korta anställningar
Idag presenterar Skolverket också en statistisk analys om lärarassistenter i grundskolan. Den visar att närmare hälften av lärarassistenterna har kortare anställningar. Det kan vara problematiskt eftersom kontinuitet är viktigt. Lärarassistenter och andra yrkesgrupper som ska avlasta lärare har ofta ett uppdrag som kräver goda relationer med elever och annan personal.
Kontaktuppgifter
För frågor till Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson kontakta Skolverkets presstjänst 08-52733300
För frågor om utredningen och Skolverkets stöd kontakta undervisningsråd Lee Gleichmann Linnarsson 08-527 331 51
För frågor om den statistiska analysen kontakta enhetschef Cajsa Anufrijeff Röhr 08-527 338 26
Nyckelord
Länkar
Om
Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.
Följ Skolverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skolverket
Många högstadieskolor undervisar nu på distans21.1.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av undervisningen på högstadieskolor runt om i landet sker just nu på distans, visar Skolverkets undersökning. I två av tre fall har kommunerna eller friskolorna helt eller delvis övergått till fjärr- eller distansundervisning vid de flesta av sina skolor.
Vårens nationella prov ställs in15.12.2020 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Skolverket har beslutat att ställa in vårens nationella prov, förutom proven i årskurs 3 i grundskolan. Bakgrunden är den rådande pandemin och de förändrade förutsättningarna det för med sig i skolan.
Fler elever tar gymnasieexamen10.12.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
För sjätte året i rad ökar andelen elever på nationella program i gymnasieskolan som tar examen inom tre år. Ökningen sker på samtliga högskoleförberedande program och på de allra flesta yrkesprogram.
Ny studie om elevers kunskaper bekräftar positivt trendbrott8.12.2020 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Kunskapsresultaten i matematik och naturvetenskap hos elever i årskurs 4 och 8 ligger kvar på samma nivå som 2015, då den internationella kunskapsmätningen TIMSS genomfördes förra gången. Det betyder att 2015 års trendbrott med förbättrade kunskapsresultat kvarstår och bekräftas i TIMSS 2019.
Skolverket presenterar TIMSS 2019 den 8 december7.12.2020 08:00:00 CET | Pressinbjudan
Hur är svenska elevers kunskaper i matematik och naturvetenskap i årskurs 4 och 8? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med andra EU- och OECD-länder? Tisdagen den 8 december presenterar Skolverket de svenska resultaten med internationella jämförelser på en digital pressträff. Bland andra deltar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Skolverket presenterar TIMSS 2019 den 8 december2.12.2020 11:47:30 CET | Pressmeddelande
Hur är svenska elevers kunskaper i matematik och naturvetenskap i årskurs 4 och 8? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med andra EU- och OECD-länder? Tisdagen den 8 december presenterar Skolverket de svenska resultaten i TIMSS 2019 på en digital pressträff. Bland andra deltar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Förslag på nya kursplaner för grundsärskolan och specialskolan15.10.2020 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag skickas våra förslag på reviderade kursplaner för grundsärskolan och specialskolan ut på remiss. Målet är att kursplanerna ska bli ett bättre arbetsverktyg för lärarna och ge varje elev en mer flexibel och likvärdig undervisning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum