Så konsumerade göteborgarna i stadskärnan – före och under coronakrisen
2019 blev ett bra år för Göteborgs stadskärna som ökade sin totala omsättning med 2 procent. Bäst gick det för stadskärnans matbutiker, restauranger, hotell och övrig kommersiell service. Det följer trenden i landet och branscherna har gynnats av att svenskar lägger allt mer pengar på upplevelser. Det var också dessa branscher som drabbades hårdast i Göteborgs stadskärna när coronakrisen slog till med full kraft under våren 2020. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna
Stadskärnan under 2019
Dagligvarubutiker i Göteborgs stadskärna ökade under 2019 sin omsättning med 7,7 procent. Även kommersiell service, som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare ökade sin omsättning med 5,8 procent. Även café- och restaurangnäringen ökade sin omsättning med 4,5 procent. Modehandeln har generellt haft det svårt i våra stadskärnor på grund av konkurrens från köpcentrum, handelsplatser och e-handeln. Så är fallet även i Göteborg där modehandeln minskade med totalt 2,6 procent. För sällanköpshandeln och hem & Fritid minskade försäljningen under året med 0,6 procent.
– Våra stadskärnor har länge dominerats av större kedjor, men nu ser vi ett ökat fokus på det lokala och genuina. Charmiga små caféer och restauranger, ostaffärer, brödbutiker, delikatessaffärer och mindre serviceinrättningar som skräddare, skomakare och barberare tar plats i stadskärnan igen. De stadskärnor som lyckas skapa en atmosfär och ett utbud som knyter an till det lokala, unika och genuina har goda förutsättningar att lyckas, säger Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Göteborg.
– I en levande stadskärna bor och arbetar vi, vi umgås på dagarna och framåt småtimmarna, tar del av kultur och nöjen och konsumerar de varor och tjänster vi har behov av. En attraktiv stadskärna lockar boende, besökare, företagsetableringar, entreprenörer och investerare. Det skapar tillväxt. Stadskärnans aktörer måste kroka arm och arbeta mot gemensamma mål och visioner för att skapa en bra utbudsmix och attraktiva miljöer, säger Christina Heikel.
Stadskärnan under coronavåren
Flera av branscherna som gick bra under 2019, fick det svårt under coronakrisen i våras. Det visar försäljningsprognoserna för Göteborgs stadskärna första halvåret 2020. Hotellnäringen tappade nästan hälften av sin omsättning. Liknande tapp kunde ses inom kommersiell service, som minskade med 46 procent. Restaurangnäringen minskade sin omsättning med 29 procent. Modehandeln tappade 35 procent av sin försäljning.
– Coronapandemin accelererade den sedan tidigare påbörjade strukturomvandlingen. Göteborgs stadskärna är extra sårbar för besökstapp eftersom den har jämförelsevis få bostäder. Krisen har visat att det behövs ett enklare regelverk och snabbare hantering för hur stadens gemensamma ytor och lokaler kan användas och förändras, säger Christina Heikel.
Försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln i landet i stort sjönk kraftigt i mars, men återhämtade sig under juni och juli och uppvisade där tillväxt. Olika branscher i landets stadskärnor har påverkats på olika sätt. Bygg, elektronik och möbler har gått mycket bra medan klädhandeln haft det särskilt tufft.
– Det är glädjande att se att återhämtningen i stadskärnorna både går snabbare och är kraftigare än vad vi hade räknat med, men vi kommer att få leva med pandemins effekter ett tag till. Nu krävs uthållighet och samverkan mellan stadskärnans aktörer, säger Christina Heikel.
Kontakter
Christina HeikelNäringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Göteborg
Tel:031 755 33 46christina.heikel@fastighetsagarna.seDavid BjörnbergOmvärldsanalytiker Fastighetsägarna GFR
Fastighetsägarna GFR: Västra Götalands län, Värmlands län, Hallands län, Jönköpings län, Kalmar län och västra Östergötlands län.
Dokument
Om
Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad
Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.
Följ Fastighetsägarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna
Nytt samarbete påskyndar digitalisering inom fastighetsbranschen15.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu blir det enklare för fastighetsägare att ta ett digitalt språng. Branschorganisationen Fastighetsägarna GFR har inlett ett samarbete med företaget Avy som erbjuder medlemmarna en digital plattform med boendeapp där hyresgäster bland annat kan göra felanmälan och betala hyran.
Rekommendationer om smittskyddsåtgärder i köpcentrum15.1.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den nya tillfälliga pandemilagen som trädde ikraft den 10 januari 2021 ställer övergripande krav på fastighetsägare med köpcentrum, gallerior och varuhus att vidta åtgärder för att undvika trängsel och risk för smittspridning. Fastighetsägarna ger därför ut rekommendationer om smittskyddsåtgärder i köpcentrum och gallerior för att underlätta för fastighetsägare.
Ersättning vid nedstängning måste fastställas i lag14.1.2021 11:42:01 CET | Pressmeddelande
Om regeringen eller en myndighet stänger ned hela eller delar av ett köpcentrum, galleria eller ett varuhus har fastighetsägare som drabbas rätt till kompensation. Det följer av grundlagens egendomsskydd. Regeringen måste omgående fastställa denna ersättningsrätt i lag skriver Fastighetsägarna i ett öppet brev till samtliga riksdagspartier.
Fastighetsbranschen kommer fortsätta ta ansvar för att minska smittspridningen8.1.2021 16:47:20 CET | Pressmeddelande
Fastighetsföretag, köpcentrum och gallerior har under hela pandemin vidtagit åtgärder för att minska risken för trängsel och smittspridning. Antalet besökare har minskat kraftigt sedan de skärpta restriktionerna infördes. Fastighetsägarna tar nu utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrifter fram nya rekommendationer för hur fastighetsägare kan fortsätta att bidra till minskad trängsel och motverka smittspridning.
Bra att riksdagen vill ge ersättning vid en nedstängning7.1.2021 16:49:46 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna välkomnar att riksdagens socialutskott idag tydliggjort att fastighetsägare och företag som drabbas av en eventuell nedstängning ska kompenseras, om regeringen använder sig av de befogenheter som den nya tillfälliga pandemilagen ger.
Tillfällig pandemilag får inte begränsa verksamheter som behöver vara öppna22.12.2020 09:53:15 CET | Pressmeddelande
Det är viktigt att inte begränsa de verksamheter som behöver vara öppna och som kan genomföras på ett smittsäkert sätt. Många fastighetsägare tar ett stort ansvar för att minska trängsel och smittspridning genom en rad åtgärder för att förebygga trängsel. Skulle regeringen använda de långtgående möjligheterna att stänga ned verksamheter som föreslås i den tillfälliga pandemilagen är det ett ingrepp i näringsfriheten och egendomsskyddet. Fastighetsägare måste då kompenseras fullt ut. Det skriver Fastighetsägarna i sitt remissvar till regeringens förslag om en tillfällig pandemilag.
Rekommendation om maxtak för antalet besökare i köpcentrum21.12.2020 16:00:33 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna har utarbetat en rekommendation om ett tak för maximalt antal besökare vid samma tillfälle i köpcentrum. Syftet är att motverka trängsel som eventuellt kan uppstå och minska smittspridningen. Rekommendationen har tagits fram utifrån Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaning om att vidta åtgärder för att minska eventuell trängsel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum