Fastighetsägarna

Så konsumerade Landskronaborna i stadskärnan – före och under coronakrisen

Dela
Totalt minskade Landskronas stadskärna sin omsättning med 1 procent under 2019. Det ligger i linje med andra stadskärnor av samma storlek. Branscherna kommersiell service och dagligvaruhandeln ökade sin omsättning, medan de andra branscherna i stadskärnan hade det svårare. Tuffast var det för hotell- och restaurangnäringen och för sällanköpsvaruhandeln, där modehandeln och hem- och fritidsvaror ingår. När coronakrisen slog till med full kraft under våren 2020, drabbades modehandeln tillsammans med hotell- och restaurangnäringen hårt. Men det finns även branscher som klarade sig bättre om man jämför med andra stadskärnor av samma storlek. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Stadskärnan under 2019

Kommersiell service som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare ökade sin omsättning med 3,2 procent. Det är högre än snittet för landets alla stadskärnor som låg på 1 procent. Dagligvaruhandeln i Landskronas stadskärna ökade under 2019 sin omsättning med 0,5 procent. Försäljningen av hem- och fritidsvaror minskade med 2,3 procent. Modehandeln har generellt haft det svårt i våra stadskärnor på grund av konkurrens från köpcentrum, handelsplatser och e-handeln. Modehandeln i Landskrona följer den trenden och minskade sin omsättning med 1,4 procent. Hotell- och restaurangnäringen minskade sin omsättning med 5,4 procent. Det går emot trenden i landets stadskärnor där hotell- och restaurangnäringen i snitt ökade med 3,8 procent.

– Generellt har våra stadskärnor länge dominerats av de stora kedjorna, men i takt med att konsumenterna börjar efterfråga det unika och lokala så tar andra verksamheter plats. Nu ser vi små speceributiker och ostbutiker, mysiga restauranger, barberare och skräddare i våra stadskärnor igen, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd.

– Landskrona har valt att satsa på att utveckla det personliga, småskaliga och det som skiljer oss från större köpcentra. Cityindex visar att Landskronaborna i högre grad än invånarna i jämförbara städer handlar på hemmaplan och gynnar stadskärnans handel vilket är mycket positivt. När det gäller minskningen inom hotell- och restaurangnäringen beror den till stor del på att nya Hotel Öresund Conference & Spa hamnar utanför det geografiska området som ingår i mätningen, säger Anna Classon, näringslivschef, Landskrona stad.

Stadskärnan under coronavåren

Flera av branscherna i stadskärnan fick det extra svårt under coronakrisen i våras. Det visar även försäljningsprognoserna för Landskrona stadskärna första halvåret 2020. Försäljningsprognoserna för Landskrona är dock något bättre än prognoserna för andra stadskärnor av ungefär samma storlek. Totalt bedöms Landskronas stadskärna ha tappat 13 procent av sin omsättning under våren.

– Coronakrisen har skyndat på stadskärnans strukturomvandling och skapar utrymme för nya verksamheter och möjligheter. Under krisen har det blivit tydligt hur viktigt det är med ett enkelt regelverk och en snabb hantering för hur stadens gemensamma ytor och lokaler kan användas och förändras. Att vara modig och våga agera gör att stadskärnan och Landskrona kommun som helhet troligen kommer att gå stärkt ur coronakrisen, säger Magnus Hulthe Andersson.

– Det känns tidigt att utvärdera detta speciella år men det har varit tufft för många och trots det har många butiker och restauranger utvecklat och anpassat sina verksamheter. Många företagare upplever också att Landskronaborna i högre grad värnat om sin lokala handel i stadskärnan, säger Anna Classon.

Stadskärnorna återhämtar sig

Försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln i landet i stort sjönk kraftigt i mars, men återhämtade sig under juni och juli och uppvisade där tillväxt. Olika branscher i landets stadskärnor har påverkats på olika sätt. Bygg, elektronik och möbler har gått mycket bra medan klädhandeln haft det särskilt tufft.

– Vi ser att besökarna har återvänt till stadskärnorna och att återhämtningen går snabbare än vi räknat med. Vi kommer att få leva med pandemins effekter ett tag till och det kommer att kräva uthållighet och fortsatt samverkan i Landskrona, säger Magnus Hulthe Andersson.

Om Cityindex

Cityindex är den första heltäckande kartläggningen av omsättningsutvecklingen för de kommersiella verksamheterna i Sveriges stadskärnor. Unikt för Cityindex är den modell som används för att bestämma stadskärnans avgränsning som skapar jämförbarhet över tid och mellan stadskärnor. Under 2020 års version av Cityindex läggs ett speciellt fokus på framtidens stadskärnor i spåren av coronapandemin.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye