Så kör du säkert i helgtrafiken
– Att komma tryggt fram är viktigare än att komma precis i tid. M Sveriges bästa råd till bilisterna är att hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och hålla avståndet till framförvarande fordon. Sträckkör inte utan ta pauser om resan tar lång tid, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
Förbered resan genom att vara utvilad. Acceptera att resan kan ta lång tid och ta därför med exempelvis mat och dryck, varma kläder och en laddad mobiltelefon.
– Jul- och nyårshelgerna är en chans att koppla bort stressen och att glädjas tillsammans med nära och kära. Men tyvärr upplevs resorna i samband med detta ofta som ansträngande och hektiska på grund av intensiv trafik, osäkert väglag, mörker och snävt uppsatta tidsmål. Det är onödigt och ökar olycksrisken ute på vägarna. Genom att resa i god tid kan du undvika onödiga stressmoment, säger Tony Gunnarsson
– Det är inte bara bilföraren som ska vara i toppform, bilen behöver också ses över inför resan. Den ska givetvis ha bra vinterdäck, rätt däcktryck och påfylld spolarvätska. Ta med bogserlina, snöskyffel och sand i en pet-flaska, utifall bilen fastnar och står och slirar.
Antalet olyckor ökar under helgerna och det beror inte bara på att många färdas på vägarna, utan också på att en stor del av trafiken koncentreras till vägar med bristande standard. Dessutom sitter ofta hela familjer i bilen vilket kan leda till att många skadas om det sker en olycka.
– Många olyckor sker på de högtrafikerade vägarna men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet. Välj en mötesseparerad väg om du har möjlighet, även om det innebär en omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar risken för de allvarligaste olyckorna med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor med bil, säger Tony Gunnarsson.
15 tips för säker körning under helgerna
- Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.
- Håll hastighetsgränserna och håll avståndet till andra fordon.
- Planera din resväg och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar.
- Anpassa hastigheten till väglaget.
- Kontrollera alla lampor före avfärd.
- Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker.
- Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.
- Ta med bogserlina, snöskyffel, startkablar och sand i påse eller pet-flaska (om bilen fastnar och står och slirar).
- Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
- Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
- Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.
- Ta med en ficklampa med fungerande batterier.
- Ha med extra varma kläder eller varma filtar, något att äta och dricka. Ta också med ett par värmeljus. Ett värmeljus håller värmen i flera timmar om det blir ett långt stopp på vägen.
- Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.
- Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.
Vägar med tät trafik under julhelgen
E4, Malmö–Sundsvall
E6, Malmö–Helsingborg
E14, Sundsvall–Åre
E16, Gävle–Torsby
E18, Stockholm–Enköping
E22, Malmö–Lund
E22, Kalmar–Norrköping
E45, Karlstad–Östersund
rv 26, Kristinehamn–Mora
rv 40, Jönköping–Göteborg
rv 50, Ludvika–Borlänge
rv 66, Vansbro–Sälen
rv 69, Falun–Mora
rv 70, Enköping–Idre
rv 84, Sveg–norska gränsen
Nyckelord
Kontakter
Tony Gunnarssonpressekreterare, sakkunnig trafiksäkerhet
Tel:072-076 23 09tony.gunnarsson@msverige.seLänkar
Om
Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Sant och falskt om bränslepriser – experten reder ut23.3.2023 15:21:50 CET | Pressmeddelande
Kostnadsläget i samhället fortsätter att öka och priserna på bensin och diesel ligger på rekordnivåer. De höga drivmedelspriserna beror på råvarupriset, valutakursen och skatterna. Sveriges ambition att sänka utsläppen mer än andra länder bidrar också till att svenska bilister får betala ett högre pris för bensin och diesel, som en följd av reduktionsplikten. Samtidigt ger en del illa underbyggda påståenden bilister en snedvriden bild av potentialen i en prisnedgång. Riksförbundet M Sverige har granskat en rad påståenden om drivmedel och bemöter med fakta.
Stort däcktest: 1 av 7 sommardäck underkända, varnar konsumentorganisation16.3.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
Att välja nya däck till bilen är svårt, men viktigt. Riksförbundet M Sverige varnar för att undermåliga däck finns till försäljning hos stora svenska återförsäljare. Organisationens medlemstidning Motor har testat 50 olika sommardäck, varav sju blev underkända. Testet har genomförts i samarbete med Riksförbundet M Sveriges systerorganisation Adac i Tyskland och visar tydligt att det lönar sig att satsa på hög däckkvalitet.
Fyra omkom vid farliga järnvägsövergångar15.3.2023 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Under 2022 inträffade 20 allvarliga olyckor, varav fyra med dödlig utgång, vid järnvägsövergångar, som också kallas plankorsningar. De fyra omkomna passerade alla över obevakade järnvägsövergångar, utan bommar, ljus- eller ljudsignaler. Över hälften av Sveriges cirka 6 500 järnvägsövergångar är fortfarande obevakade.
Viltolyckor i Norrbottens län - kommun för kommun14.3.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
Under 2022 inrapporterades 605 viltolyckor samt 348 renolyckor för vägtrafiken i Norrbottens län. 316 viltolyckor gällde rådjur och 278 älg.
Viltolyckor i Östergötland - kommun för kommun14.3.2023 05:50:00 CET | Pressmeddelande
Under 2022 inträffade 3501 viltolyckor i Östergötlands län. Flest kollisioner skedde med rådjur följt av dovhjort och vildsvin. Antalet viltolyckor i länet har ökat med 40 procent sedan 2015, enligt Riksförbundet M Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum