Svenska Basketbollförbundet

Så kvalar Sverige till OS

Dela

Femteplatsen i EM ger Sverige möjligheten att spela om en plats i OS i Tokyo 2020. Vägen går via ett kval där 16 nationer gör upp om 12 platser. Så här går det till.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Endast 12 länder får spela i de olympiska spelen och i en gobal sport som basket är konkurrensen mördande. Sverige har dock genom sin historiska femteplats i EM tagit ett stort steg på vägen.

De regerande världsmästarinnorna USA är direktkvalificerade till OS, likaså värdnationen Japan. Dessa länder kommer dock ändå att delta i OS-kvalet men med garanti att få spela OS oavsett hur det går för dem i kvalet.

Kvalet spelas den 3-13 februari 2020 och de 16 deltagande nationerna delas upp i fyra grupper där alla möter alla. De tre bästa lagen i varje grupp går till OS förutom i de grupper där USA och Japan deltar, där går de två bästa lagen till OS.

För att säkerställa deltagande från världens alla hörn kommer exempelvis de båda afrikanska lagen att lottas in i samma grupp. Det blir också två grupper som har två europeiska lag.

Deltagande lag

Europa: De sex bäst placerade lagen i EuroBasket 2019

Afrika: De två bästa lagen i afrikanska kvalet 2019

Amerika: De fyra bästa lagen i amerikanska kvalet 2019 (USA redan klar)

Asien: De fyra bästa lagen i asiatiska-oceanien kvalet 2019 (Japan redan klara)

Arrangörer

Grupperna kommer inte att spelas på samma ort utan det blir fyra olika arrangörsorter. Vilka som får arrangera avgörs i höst där de deltagande nationerna kan ansöka om att få arrangera. 

Lottning

I november 2019 avgörs en olympisk förkval-turnering i Asien, Afrika och Amerika för att avgöra vilka lag som går vidare från dessa kontinenter. Därför äger den slutgiltiga lottningen inte rum förrän i december 2019.

Nedan finns en förklarande video från FIBA. 

Vägen till Tokyo 2020
Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum