Jämställdhetsmyndigheten

Så leder det ojämställda arbetslivet till psykisk ohälsa

Dela

Jämställdhetsmyndigheten bjuder in till ett forskningsseminarium om arbete, ojämställdhet och psykisk ohälsa. Under seminariet presenteras ny forskning om vad som behöver förändras för att minska den psykiska ohälsan.

Psykisk ohälsa bidrar starkt, och allt mer, till sjukskrivningar. Kvinnors risk att bli sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa är drygt 40 procent högre än mäns.

Under seminariet presenteras och diskuteras forskning som tar upp olika aspekter av arbete, ojämställdhet samt psykisk ohälsa. Forskare presenterar vad vi vet i dag och vilken ny kunskap som behövs för att bättre förstå och lösa problemen. De forskningsrapporter som diskuteras är en del av Jämställdhetsmyndighetens uppdrag om samband mellan jämställdhet i arbetslivet och kvinnors psykiska ohälsa.

Tid: Ondagen den 19 maj kl 09:15-12.00
Plats: Digitalt webbinarium i Zoom

Medier är välkomna att delta. Anmälan krävs.

Anmäl ditt deltagande i Zoom:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_9ocq9qDrSu66S0mDaUUKqA

Medverkande forskare

Karin Allard, doktor i psykologi och lektor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet. Presentation baserad på rapporten ”Könsdiskriminering, sexuella trakasserier och ohälsa i arbetslivet”.

Gunnel Hensing, professor i socialmedicin vid Göteborgs universitet. Presentation baserad på rapporten ”Nordisk forskning om obetalt arbete och familjeliv och samband med sjukfrånvaro i psykiatrisk diagnos” samt ”Vad kan förklara kvinnors högre sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa? – kunskapssammanställning”.

Annika Härenstam, professor emerita och forskare vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet och Lisa Björk, doktor i arbetsvetenskap, Göteborgs universitet och Institutet för stressmedicin i Göteborg. Presentation baserad på rapporten ”Källor till förståelse av skillnader i psykisk ohälsa: Styrning, organisering och värdering av arbete på en segregerad arbetsmarknad”.

Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, och Stina Malmén, ekonomie doktor och forskare vid Stockholms universitet. Presentation baserad på rapporten ”Informella hierarkier, könade praktiker och ojämlikhet i akademin”.

Panel

Lise Bergh, ordförande i Kommissionen för jämställda livsinkomster

Fredrik Bondestam, föreståndare Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet

Ulrika Husmark, professionsanalytiker, fackförbundet Akavia

Lidija Kolouh-Söderlund, forskningssekreterare och programansvarig Psykisk hälsa, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Robert Ljung, processledande analytiker, Myndigheten för arbetsmiljökunskap

Diana Persson, utredare och fil dr psykologi, Afa försäkring

Hedvig Söderlund, professor i psykologi och författare till ”Den utbrända hjärnforskaren”

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhetsmyndigheten

Göteborg, Angered

070-784 74 97https://www.jamstalldhetsmyndigheten.se/

Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Följ Jämställdhetsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum