Så många deltog på Nordiska kusträddardagen - kommun för kommun

Dela
I lördags arrangeras för femte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och i år är hade rekordmånga anmält sig. Här kommer hela listan, kommun för kommun.

- Vi är såklart jätteglada att fler än någonsin ville vara med och hindra skräp från att hamna i hav och vattendrag, både genom att plocka upp det och genom att skicka budskapet att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 


Fem-i-topp kommuner med störst andel anmälda: 
Nordmaling

Öckerö

Sotenäs

Strömstad

Karlshamn

I bifogade Excel-dokument hittar du mer statistik om de anmälda, kommun för kommun. Du hittar även regionala topplistor. 

Har du övergripande frågor? Kontakta Carl-Martin Vikingsson:

carl-martin.vikingsson@hsr.se

0707-31 10 29 

Nordiska kusträddardagen - ett nordiskt samarbete mot plast i haven
Vi och våra nordiska grannar är omgivna av havet och förenade av det. Problemet med marin nedskräpning är ett gemensamt problem som kräver att vi agerar tillsammans. Den 8 maj på Nordiska kusträddardagen går länderna samman för att minska nedskräpningen av våra hav. Dagen beräknas engagera tiotusentals människor över hela Norden att plocka skräp längs sitt närmsta vatten.

Nedskräpningen av våra hav är ett av vår tids värsta miljöproblem, och det krävs en rad åtgärder för att komma åt problemet. Färska mätningar visar att 79 procent av skräpet på stränderna i Norden bestod av plast år 2020. EU:s engångsplastdirektiv är en viktig pusselbit men det är också viktigt att vi fortsätter att uppmärksamma problemet och att vi alla gör det vi kan för att minska nedskräpningen. För femte året i rad arrangeras därför den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. I år infaller dagen den 8 maj. Målet är att sprida budskapet att vi måste sluta skräpa ner och samtidigt mobilisera frivilliga som hindrar skräp från att hamna i hav, sjöar och vattendrag – en påse i taget.

Nordiska kusträddardagen arrangeras av åtta systerorganisationer i Norden: Håll Sverige Rent, Hold Norge Rent, Hold Danmark Rent, CSR Greenland, Arctic Marine Conservation Crew (Island), Pidä Saaristo Siistinä ry (Finland), Ringras (Färöarna) och Städa Åland.




Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye