Region Örebro län

Så minskade BRF:erna både klimatavtryck och energikostnader

Dela

På tre år har fastighetsägare och bostadsrättsföreningar i fem län minskat sina koldioxidutsläpp med cirka 1500 ton, vilket motsvarar 255 varv med bilen runt jordklotet.

Projektmedarbetarna Moa Önell och Mostafa Saleh på Energitinget
Projektmedarbetarna Moa Önell och Mostafa Saleh på Energitinget

Energikontoret Region Örebro län är ett av tre energikontore som tillsammans har drivit ett projekt för att få fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att bli smartare energianvändare. Sammanlagt 260 bostadsrättsföreningar har deltagit på olika aktiviteter varav 49 bostadsrättsföreningar har fått ett fördjupat stöd i hur de kan energieffektivisera sina fastigheter. 

- Vi har arrangerat allt från kunskapshöjande seminarier och studiebesök till konferenser och webbinarier där vi har matchat ihop företag och brfer, säger Stefan Bernström, projektledare på Energikontoret Region Örebro län. 

Det finns flera typer av åtgärder fastighetsägare kan genomföra för att spara på klimatet. Ett exempel är att installera laddstolpar för elbilar. Projektet har bidragit till att bostadsrättsföreningarna installerat sammanlagt 150 laddstolpar. 

- Den största vinsten med att delta i det här projektet skulle jag säga har varit att energifrågan har fått ta större plats vid våra sammanträden, säger en styrelsemedlem ifrån en av de deltagande bostadsrättsföreningarna.

En annan medlem menar att de verkligen fått upp ögonen för energifrågor och börjat ta kontroll över sin anläggning. 

Det treåriga projektet tar slut i veckan, men arbetet för att energieffektivisera olika verksamheter fortsätter. 

- Vårt energisystem är under förändring. Därför har Energikontoret Region Örebro län beviljats pengar från Tillväxtverket för att stötta kommuner och näringsliv i frågor som rör elkapacitet och effektanvändande, säger Stefan Bernström.

Nyckelord

Kontakter

Stefan Bernström
019-602 63 24
stefan.bernstrom@regionorebrolan.se

Bilder

Projektmedarbetarna Moa Önell och Mostafa Saleh på Energitinget
Projektmedarbetarna Moa Önell och Mostafa Saleh på Energitinget
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum