Så påverkas kollektivtrafiken av sommarens byggnationer i Göteborg

Dela

I sommar pågår flera stora infrastruktur- och stadsutvecklingsprojekt i Göteborg som påverkar trafiken. Tillsammans med cykel och gång ska kollektivtrafikens framkomlighet prioriteras och är därför ett bra alternativ under byggtiden. Men på flera linjer och platser sker förändringar som påverkar kollektivtrafikens restider och körvägar.

I sommar sker spårarbeten som påverkar spårvagnstrafikens körvägar. Foto: Eddie Löthman
I sommar sker spårarbeten som påverkar spårvagnstrafikens körvägar. Foto: Eddie Löthman

Sommarens byggnationer i Göteborg innebär stora förändringar för all trafik. För kollektivtrafikens del handlar det om nya körvägar, förändrade hållplatslägen och tidtabeller som kan ändras lite oftare än vanligt.

– Vi arbetar för att kunna erbjuda våra resenärer en så bra resa som möjligt under de pågående byggnationerna i staden. Den största påverkan på kollektivtrafiken i sommar är byggarbeten vid Korsvägen, på Älvsborgsbron och i Haga. Det är även under sommaren som nödvändigt underhåll av vägar och spår görs, vilket påverkar spårvagnstrafiken, säger Anette Ekdahl, projektledare för trafikomläggningar på Västtrafik.

Älvsborgsbron (start 29 maj)
Även denna sommar utförs underhållsarbete av Älvsborgsbron. Körfälten begränsas och fordonstrafiken påverkas från och med fredagen den 29 maj och pågår sedan under veckorna 23–35. Högsboleden och Ivarsbergsmotet kommer endast trafikeras av kollektivtrafik.

Arbetet påverkar busslinjerna Lila express, Röd express, 20, 45, 50, 99, 180, 184, 185, 190, 193, 194, 196, 197, 180, 241, 290 och 291.

Haga (start 1 juni)
Västlänkens station Haga bygger under sommaren en bro över sitt arbetsområde, över vilken trafiken kommer ledas från den 28 september. På grund av Västlänkens byggnation kommer spårvagnstrafiken förbi hållplats Hagakyrkan få ändrade körvägar från den 1 juni till den 27 september.

Detta påverkar spårvagnslinje 3, 6 och 11. Linje 3 och 11 kör via Stenpiren, linje 6 via Handelshögskolan och Vasaplatsen. Busslinje 25 och Blå express påverkas i västlig riktning och kör via Viktoriagatan och Vasagatan.

Korsvägen (start 13 juni)
Den 13 juni startar arbetet med Västlänkens station Korsvägen. Byggnationen innebär stora förändringar för all trafik. För kollektivtrafikens del handlar det om att ett antal linjer flyttas från området och får nya körvägar. Spårvagnstrafiken kommer att vara begränsad under dessa veckor vilket innebär att vissa linjer läggs om och andra ersätts med buss. Ett antal busslinjer kommer även att flyttas från Korsvägen till andra hållplatser för att skapa ett bättre trafikflöde i området.

Läs mer om hur kollektivtrafiken påverkas här.

Spårvagnar tar andra vägar
I sommar sker även spårarbeten som påverkar spårvagnstrafikens körvägar.

– Eftersom kollektivtrafiken kommer att köra andra vägar och byten kan ske på andra ställen än tidigare uppmanar vi resenärer att vara ute i god tid och söka sin resa i förväg i appen Västtrafik To Go eller via Västtrafiks Reseplanerare, säger Anette Ekdahl.

Läs mer om förändringarna i spårvagnstrafiken här.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

I sommar sker spårarbeten som påverkar spårvagnstrafikens körvägar. Foto: Eddie Löthman
I sommar sker spårarbeten som påverkar spårvagnstrafikens körvägar. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 430 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum