Region Örebro län

Så planerar Region Örebro län att bredda provtagningen för covid-19

Dela

Nu ställer hälso- och sjukvården om för att under vecka 27 successivt börja erbjuda fler länsinvånare provtagning för covid-19. Det handlar i första hand om provtagning vid misstanke om pågående infektion. Region Örebro län kommer även att erbjuda provtagning för att se om man haft infektionen och utvecklat antikroppar.

Regeringen har utlovat provtagning till alla personer som uppvisar tydliga symtom av covid-19 och att regionerna ska införa provtagning för så kallade antikroppstest. Utifrån detta fattade hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare i veckan beslut om att fler länsinvånare ska få veta om de har eller haft infektionen.

- Vi styr nu om arbetssätt och inför egenprovtagning för att kunna bredda provtagningskapaciteten ytterligare och steg för steg testa fler länsinvånare, framför allt för de med misstänkt pågående infektion. Det är ett intensivt arbete med speciella förutsättningar då den utökade provtagningen måste balanseras med att ta hand om patienter i behov av vård, samtidigt som stora delar av bemanningen arbetar inom covidvården på sjukhusen och en del är på semester. Det känns bra att vi trots allt hittat vad jag tror blir en bra lösning, säger Björn Strandell, medicinsk rådgivare, Hälsovalsenheten.

Test för pågående infektion för dem med symptom

Med start under vecka 27 kommer invånare med symptom, som misstänks ha en pågående infektion och som vill testa sig för covid-19, att kunna beställa och boka tid för egenprovtagning genom att logga in på 1177.se. Man kommer sedan att få komma till särskilda provtagningsstationer där man tar sitt prov, för att inte riskera att smitta andra.

Redan under vecka 26 kommer den nya e-tjänsten via 1177.se erbjudas till personal i verksamheter som av Länsstyrelsen identifierats som samhällsviktiga under pandemin.

- Det ger oss möjlighet att testa den nya e-tjänsten via 1177.se i mindre skala innan vi erbjuder den till länsinvånarna, säger Ulrika Landström, chef för digitaliseringsstaben.

I dagsläget erbjuds personal med lindriga symptom inom vård, omsorg, räddningstjänst, polis och SOS Alarm att testa sig för covid-19, för att kunna återgå i arbete om provet är negativt men även för att säkerställa att inte personer med mycket lindriga symtom går till arbetet och riskerar smitta andra.

Antikroppstest för personer utan symptom

Region Örebro län arbetar just nu för att uppfylla regeringens direktiv om att införa provtagning för antikroppstest för all sjukvårds- och omsorgspersonal, för att se om man har haft infektionen och därmed kan vara immun.

Hittills har en låg andel av befolkningen varit smittad och andelen positiva resultat kommer således vara låg vilket innebär att värdet av testen är begränsat. Med start under vecka 27 kommer Region Örebro län ändå att successivt erbjuda länsinvånare antikroppstest mot en egenavgift på 200 kronor.

Detaljerad information kommer att presenteras

Mer detaljerad information kommer att presenteras i takt med att arbetet går framåt. Vårdcentralerna har begränsade möjligheter att svara på frågor om provtagning, istället rekommenderas länsinvånare att ta del av information via 1177.se.

Är man i behov av medicinsk bedömning är det dock viktigt att alltid kontakta vården.

Kontakter

Verksamhetsfrågor:

Anne Svensson, regional samordnare utökad testning, Laboratoriemedicinska kliniken

Telefon: 070-52 20 300

E-post: anne.svensson@regionorebrolan.se

Medicinska frågor:

Björn Strandell, medicinsk rådgivare, Hälsovalsenheten

Telefon: 019-602 77 21

E-post: bjorn.strandell@regionorebrolan.se

Frågor om e-tjänsterna via 1177.se:

Ulrika Landström, chef för digitaliseringsstaben

Telefon: 019-602 60 80

E-post: ulrika.landstrom@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum