Radiohjälpen

SÅ RÄDDAR RADIOHJÄLPEN LIV OCH LINDRAR NÖD I KRIGET

Dela

Rent vatten, mat, mediciner och krigskirurgi. Behoven är akuta och allmänhetens gåvor räddar liv i Ukraina och för människor på flykt. "Lidandet är stort", säger Kristina Henschen, generalsekreterare vid Radiohjälpen. "Vi är tacksamma över att kunna göra skillnad".

En mamma på flykt med sitt barn på gränsen mellan Polen och Ukraina. Radiohjälpen stöttar civilbefolkningen i Ukraina och i angränsande länder genom flera partnerorganisationer. Foto: DEC
En mamma på flykt med sitt barn på gränsen mellan Polen och Ukraina. Radiohjälpen stöttar civilbefolkningen i Ukraina och i angränsande länder genom flera partnerorganisationer. Foto: DEC

Människor har tvingats att fly för sina liv. De humanitära behoven är stora i Ukraina och för människor på flykt. Radiohjälpens akuta insamling började i samband med Melodifestivalen bara två dagar efter invasionen. Under Melodifestivalen valde fler än någonsin att rösta med Radiohjälpens telefonnummer. Insamlingen fortsatte sedan i SVT och i Sveriges Radios sändningar och lördag 2 april sänds en kväll för Ukraina i SVT1 och SR P4. Hittills har mer än 36 miljoner kronor samlats in.

Engagemanget hos tittare och lyssnare fortsätter att vara stort. Tack vare allmänhetens gåvor har Radiohjälpen redan beviljat stöd till ansökningar för olika projekt som  gör skillnad både i Ukraina och i de länder som tagit emot människor som flytt. Ytterligare projekt kommer kommer inom kort kunna beviljas. Radiohjälpens insamling Världens Barn bidrar särskilt med att stötta barnprojekt.

Säkra platser för barn, 5 miljoner kronor

Fokus är bland annat så kallade ”blå punkter” vid gränsövergångar. Där bedöms passerande barns situation och riktade insatser med bland annat mat, medicin, sjukvård och psykologiskt stöd erbjuds. Ensamkommande barn identifieras och registreras. Även generellt stöd till människor på flykt såsom mat, hygien och skydd av barn omfattas av insatsen, som väntas nå totalt 3,5 miljoner människor, varav 2,2 miljoner barn. Detta projekt får även bidrag av Radiohjälpens insamling Världens Barn. Stödet sker via UNICEF Sverige.

Trygghet, skydd och psykosocialt stöd, 5 miljoner kronor

Medel har beviljats till projekt med fokus på trygghet och skydd, mental hälsa och psykosocialt skydd för människor som flytt Ukraina. Även kontantstöd till människor på flykt inkluderas, avsedda att användas till mat, hyra och övriga basbehov. Dessutom ska särskilda hygienkit och medicinskt basmaterial distribueras inne i Ukraina. Totalt väntas 8 780 människor nås, varav cirka hälften barn. Stödet sker via ACT Svenska kyrkan.

Barns överlevnad, 5 miljoner kronor

Stöd ges till arbetet med särskilda mottagagningscenter i gränsområden. Centren erbjuder stöd till ankommande familjer med bland annat skydd genom så kallade barnvänliga områden, samt juridiskt och psykosocialt stöd. Även distribution av filtar, kläder, vattendunkar och liknande omfattas av insatsen, liksom kontantstöd till familjer och utbildning till lokal personal i att identifiera och hantera ensamkommande barn. Totalt väntas ca 10 000 personer nås, varav hälften barn. Detta projekt får även bidrag av Radiohjälpens insamling Världens Barn. Stödet sker via Rädda Barnen Sverige

Mediciner och krigskirurgi, 3 miljoner kronor

Sedan kriget bröt ut i Ukraina arbetar Läkare Utan Gränser med att få igång medicinska och humanitära insatser i olika delar av landet för att möta de akuta behoven. I många delar av landet arbetar Läkare Utan Gränser med att förse vårdinrättningar med medicinsk utrustning och att genom utbildning förbereda personalen för stora inflöden av skadade och krigskirurgi.  Situationen i landet förändras i snabb takt och Läkare Utan Gränser gör löpande bedömningar och mobilserar sin krisberedskap för att kunna anpassa och utöka insatserna på plats i Ukraina samt i angränsande länder utifrån de behov som uppstår. Stödet sker via Läkare Utan Gränser.

Rent vatten, sanitet och första hjälpen, 5 miljoner kronor

Beviljade medel ska gå till bland annat arbete med vatten, sanitet och hygien, första hjälpen, skydd och psykosocialt stöd till människor i Ukraina. Även specifikt stöd till människor på flykt omfattas av insatsen, såsom filtar, hygienartiklar och skydd. Kapacitetsstärkande insatser för de lokala föreningar inkluderas också, i syfte att kunna svara upp mot behov även framgent. Totalt väntas 2 miljoner människor nås. Stödet sker via Svenska Röda Korset.

Så kan du lindra nöden i Ukraina

Swisha valfrit belopp till 9019506, märk din gåva ”Ukraina”. Det går också att ringa Radiohjälpens gåvotelefon 099-90 100 för att skänka 100 kronor. Tack!

Det går också att starta en egen digital insamlingsbössa: https://bossan.radiohjalpen.se/insamlingar/ 

SVTs och Sveriges Radios sändning för Ukraina lördag 2 april

Missa inte en hel kvälls sändning för Ukraina 2 april i SVT1 och SVT Play, med;

18:30 Kyiv Solists, Konserthuset i Stockholm, (förinspelat).

20:00 Hela Sverige Skramlar för Ukraina, Avicii Arena (direktsänds även av Sveriges Radios kanal P4).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En mamma på flykt med sitt barn på gränsen mellan Polen och Ukraina. Radiohjälpen stöttar civilbefolkningen i Ukraina och i angränsande länder genom flera partnerorganisationer. Foto: DEC
En mamma på flykt med sitt barn på gränsen mellan Polen och Ukraina. Radiohjälpen stöttar civilbefolkningen i Ukraina och i angränsande länder genom flera partnerorganisationer. Foto: DEC
Ladda ned bild

Länkar

Om

Radiohjälpen
Radiohjälpen
Oxenstiernsgatan 26
105 10 Stockholm

08-7840000https://www.radiohjalpen.se/

Radiohjälpen förändrar liv och lindrar nöd genom att engagera, samla och aktivera viljan att stödja människor där det behövs som mest. Radiohjälpen är Public Service insamlingsorganisation. Vi är programbolagens expert på hållbar utveckling och humanitärt samarbete och en brygga till det svenska civilsamhället.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Artister och gäster i Musikhjälpen 20227.12.2022 07:05:00 CET | Pressmeddelande

På måndag kväll går programledarna Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson in i Musikhjälpenburen på Kungstorget i Göteborg för att sända 144 timmar på temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Nu är det klart vilka artister och gäster som kommer att göra dem sällskap. Victor Leksell, The Tallest Man On Earth, A36 och Veronica Maggio & Miriam Bryant är några av artisterna. Marie Agerhäll, Filip Dikmen & Madeleine Eliza och Torbjörn Averås Skorup är några av gästerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum