Ticket

Så reste vi under 2018 – vinnare och nya trender

Dela

Svenskarna har ett stort reseintresse, men den varma sommaren 2018 ledde till att de senaste årens bokningsökningar bromsades in. Istället syns nya restrender där svenskarna inte endast reser för sol och värme, utan för upplevelsernas och erfarenheternas skull. Under 2018 var även Turkiets och Egyptens återkomst på semesterkartan ett faktum, fotbolls-VM lockade många svenskar till Ryssland, och exotiska resmål som Vietnam, Indonesien, Sri Lanka, Sydafrika och Thailand blev årets vinnare.

Resor till Sydafrika ökade kraftigt i fjol.
Resor till Sydafrika ökade kraftigt i fjol.

2018 var ett spännande år för svenskarnas resebeteende. Under största delen av första halvåret bokades det resor som aldrig förr. I maj kom värmen som sedan stannade kvar långt in i september, vilket påverkade resebokningarna – de svenskar som sökte sommarvärme behövde inte bege sig till Medelhavet för att vara garanterade solsken. Resebokningarna till främst klassiska sommardestinationer runt Medelhavet avstannade, men banade väg för en tydlig trend: intresset för mer exotiska, långväga resmål ökade kraftigt. Upplevelseintensiva resmål som Sydafrika, Vietnam, Indonesien och Sri Lanka ökade mellan 30-40 procent, och Thailand, en av svenskarnas semesterfavoriter nummer ett, ökade bokningarna med 8 procent – från redan höga nivåer.

- Svenskarna har ett stort intresse för att upptäcka andra kulturer och vill uppleva mer under en semester idag än för bara några år sedan. Långresor till länder som Vietnam, Sri Lanka och Sydafrika ökade rejält i fjol, alla dessa resmål är perfekta semesterländer för resenärer som är ute efter spännande upplevelser som garanterat ger fantastiska minnen, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Även resmål där man kan kombinera sol med både storstad och spännande utflykter är populära när semesterresenärerna inte nöjer sig med strandhäng hela semestern, och resandet till Los Angeles och Miami har gjort att USA klättrat en placering på topplistan. Kryssningar i framförallt Karibien och Medelhavet, där man kan kombinera avslappning med utflykter på upp till 7 olika resmål under en vecka, har också gått framåt och ökar med 7 procent. Vandrings- och träningsresor är en annan typ av upplevelserik och aktiv semesterform med stadigt ökande efterfrågan bland svenska resenärer. Antingen en renodlad vandringsresa eller nischad träningsresa, t.ex. yoga- eller mountainbikeresa, eller en semester till ett resmål som erbjuder många möjligheter att prova på olika sporter och träningsformer under en och samma resa.

- Resor och resmål som erbjuder stor variation i upplevelser är hetare än någonsin. Storstäder som också har fina sandstränder, som LA och Miami, klättrar rejält. Dessutom ökade alla typer av träningsresor under 2018 – fler och fler vill röra på sig på semestern, och jag tror att detta kommer hålla i sig under 2019. Även under mer traditionella sol- och badresor vill man gärna kunna lägga in någon utflykt eller passa på att träna någon gång, säger Katarina Daniels.

Intresset för en semester vid Medelhavet finns dock kvar – och det är främst de östra delarna som flyttar fram positionerna. Turkiet, som efter flera års bokningstapp till följd av politisk orolighet i landet, stod för årets comeback och ökade resebokningarna med drygt 44 procent. Kroatien ökade 14 procent, Egypten (som liksom Turkiet tappat i antal bokningar under de senaste åren) ökade med drygt 50 procent och Tunisien med hela 82 procent.

Vinnare 2018:

Årets weekendstad: Istanbul + 59 procent. En härlig krock mellan Europa och Asien, många sevärdheter och ett stort utbud topprestauranger.

Årets revansch: Turkiet + 44 procent.Efter flera års tapp lockade Turkiet i fjol tillbaka svenska semesterfirare, främst till resmål längs Antalyakusten med Alanya i spetsen.

Årets semesterland: Marocko + 73 procent. Härlig kust med flera fina badorter och storstaden Marrakech, ett perfekt weekendresmål, bidrog till Marockos kraftiga ökning.

Årets sol- och badraket: Hurghada + 55 procent. Satsningar från researrangörer, många fyr- och femstjärniga hotell och ett solsäkert klimat, tillsammans med ett fördelaktigt prisläge i landet gjorde Hurghada till en riktig semesterraket.

 

Hit reste svenskarna 2018 – populäraste semesterländerna

 1. Spanien (1)
 2. Grekland (2)
 3. Thailand (4)
 4. USA (3)
 5. Turkiet (10)
 6. Frankrike (7)
 7. Storbritannien (5)
 8. Italien (8)
 9. Kroatien (ny)               
 10. Tyskland (6)

Hit reste svenskarna 2018 – populäraste resmålen

 1. Gran Canaria (1)
 2. Bangkok (5)
 3. Mallorca (3)
 4. Kreta (7)
 5. London (2)
 6. Paris (6)
 7. Amsterdam (4)
 8. Malaga (8)
 9. Alanya (ny)
 10. Split (ny)

Källa Ticket, avresor under hela 2018. Siffran inom parentes visar placeringen för 2017.


För mer information kontakta:

Katarina Daniels
PR- och kommunikationsansvarig Ticket
katarina.daniels@ticket.se, 073-683 06 32

Kontakter

Katarina DanielsPR- och kommunikationsansvarig

Som PR- och kommunikationsansvarig är jag ansvarig för Tickets kommunikation och varumärke. Varmt välkommen att kontakta mig med frågor kring allt från bokningsstatistik, topplistor, kriskommunikation, samarbetsförslag eller allmänna reserelaterade frågor.

073-683 06 32Katarina.daniels@ticket.se

Bilder

Resor till Sydafrika ökade kraftigt i fjol.
Resor till Sydafrika ökade kraftigt i fjol.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Ticket
Ticket
Värmdövägen 84
131 08 Nacka

https://www.ticket.se/

Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyråkedja med en omsättning på ca 6,5 miljarder kr, som ägs av det privata investmentbolaget Braganza. Under varumärkena Ticket, Airngo och Charter erbjuder vi marknadens bästa utbud av resor från över 400 olika flygbolag, charterbolag, researrangörer, rederier, hotell och hyrbilsföretag. Verksamheten drivs idag genom 16 sajter i 10 länder tillsammans med ett 70-tal butiker i Sverige och Norge där online och butik samverkar under en omnikanal-strategi. Marknadsandelen uppgår till cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Bolaget har ca 350 årsanställda.

 

https://www.ticket.se/blogg/ 

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

Kraftigt ökande resebokningar sedan midsommar9.7.2019 08:30:00 CESTPressmeddelande

Sommarens väder har bjudit på ostadiga prognoser, kyliga temperaturer och en hel del regn – långt ifrån fjolårets sol och värme. Detta har lett till en kraftig ökning av antalet resebokningar. Bara sedan midsommar ökar bokningarna med drygt 33 procent. Främst vill svenskarna till soliga och varma resmål runt Medelhavet samt några klassiska storstäder i Europa, enligt färsk statistik från Ticket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum