Almega

Så rustar vi den kunskapsintensiva tjänstesektorn

Dela
Sverige är ett litet land som länge kunnat hävda sig internationellt. Nu är det dags att vi pratar om vad som krävs för att utveckla vår konkurrenskraft och behålla vår tätposition. I en global värld gäller det att investera i kompetens så att kunskapsintensiva branscher inte ser sig tvingade att flytta till andra länder. I en ny rapport skriver Almega om vad som krävs för att stävja utvecklingen och låta den kunskapsintensiva tjänstesektorn växa och frodas.

- Den privata tjänstesektorn bidrar med 52 procent av bruttonationalprodukten (BNP) och 44 procent av exporten. Sedan 2008 har 400 000 nya jobb skapats i tjänstesektorn. Tillståndet i tjänstesektorn är kort sagt en bra indikator på den svenska ekonomin, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Almega har under en längre tid sett hur allt fler företag flyttar verksamheter ut från landet genom att förlägga uppdrag på utländska dotterbolag eller genom att köpa tjänster från utlandet. Det som gör trenden illavarslande är att det rör sig om kunskapsintensiva tjänster. Förutom att Sverige förlorar kunskapsintensiva och välavlönade jobb utomlands förlorar vi något kanske ännu viktigare – synen på Sverige som ett land i framkant.

- Det är en viktig insikt att det finns länder, både i närområdet och längre bort, som konkurrerar om samma arbetstillfällen som Sverige. Det rör sig om länder i Östeuropa och i Asien där utbildningsnivån och innovationstakten stadigt ökar. Tiden då dessa länder var verkstäder för den mer utvecklade delen av världen är förbi, säger Patrick Joyce.

Sverige är ännu inte omsprunget utan håller god takt. Vårt näringsliv är fortsatt konkurrenskraftigt. Men vi befinner oss nu i en tid då framtidsoptimismen måste formas av något annat än vår upplevda tätposition. Sverige har istället en möjlighet att vara ett land som hämtar kraft och framtidstro i vår förmåga att förnya oss, reformera och modernisera och i vår strävan att låta alla människor komma till sin rätt.

Även om konjunkturen vänder nedåt är bristen på kompetens i stora delar av näringslivet ett långsiktigt problem som måste lösas. Ett sammansatt problem som kompetensbrist behöver flera lösningar. I rapporten föreslår vi bland annat:

  • Fler utbildningsplatser inom bristyrken. En för stor del av arbetsmarknadspolitiken används för anställningsstöd som inte leder till varaktiga arbeten istället bör resurserna flyttas till att utbilda arbetslösa till yrken där det idag finns rekryteringsbehov.
  • Ett mer fördelaktigt system för investeringar i kompetens som låter företag göra avdrag för personalutbildning. Mer investeringar i kompetens är nödvändigt för att behålla verksamheter och jobb i Sverige.
  • En reformerad Arbetsförmedling där fristående aktörer får ta över uppdraget att matcha de arbetssökande till de lediga jobb som finns. När Arbetsförmedlingen reformeras kommer matchningen förbättras och tiotusentals nya jobb att kunna tillsättas.

Läs mer om problematiken, och hur vi löser den, här nedan. 

Bilder

Dokument

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye