Sigtuna kommun

Så satsar Sigtuna kommun på biblioteken

Dela

En stor it-satsning som kommer att göras, förseningsavgiften slopas och öppettiderna i Märsta utökas. Det är några av nyheterna för biblioteken i Sigtuna kommun nästa år.

En av nyheterna inför nästa år är att Märsta bibliotek håller kvällsöppet tre dagar i veckan.
En av nyheterna inför nästa år är att Märsta bibliotek håller kvällsöppet tre dagar i veckan.

Från och med 13 januari kommer öppettiderna för Sigtuna kommuns huvudbibliotek i Märsta att utökas. Biblioteket, som är bemannat sex dagar i veckan, kommer att ha öppet till klockan 19 tre av dessa dagar.

- Biblioteken har blivit så mycket mer än att bara vara ett ställe att låna böcker på. De blir mer och mer en demokratifunktion som vi tycker är viktig för våra invånare och därför vill värna, säger Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.


Sigtuna kommuns bibliotekschef Magnus Åberg berättar att det är många som kommer till biblioteken för att låna en dator.
- Vi har sett att behovet ökat markant i och med att allt fler myndigheter övergått till e-tjänster. Vår bibliotekspersonal ägnar mycket tid åt att hjälpa besökarna med den typen av service. Tack vare att vi nu fått möjlighet att anställa ytterligare en bibliotekarie, kommer vi att kunna behålla en hög standard på alla våra tjänster, som att arbeta med lässtunder, hjälp med informationssökning och inköp av nya böcker, säger Magnus Åberg.

Då allt fler besökare behöver hjälp vid datorn, kommer även en stor it-satsning att göras på biblioteken.
- Vi har sökt – och fått – bidrag från Statens kulturråd. Tillsammans med andra medel räcker det för att it-utbilda hela bibliotekspersonalen, förnya datorbeståndet och utrusta rum för workshops och arbetsplatser för biblioteksanvändare till exempel. Vi hoppas att vi under året även kommer att kunna ha en it-värd på plats, säger Magnus Åberg.


En annan nyhet är att förseningsavgifterna kommer att tas bort från och med mitten av januari.
- Syftet är att få fler att våga låna och läsa mer böcker, utan rädsla för att glömma eller missa att lämna tillbaka böckerna i tid, säger Magnus Åberg, bibliotekschef Sigtuna kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En av nyheterna inför nästa år är att Märsta bibliotek håller kvällsöppet tre dagar i veckan.
En av nyheterna inför nästa år är att Märsta bibliotek håller kvällsöppet tre dagar i veckan.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

Sänkta avkastningskrav för SigtunaHem ska gynna lokala företag8.6.2020 20:16:02 CESTPressmeddelande

Kommunstyrelsen i Sigtuna föreslår en tillfällig revidering av avkastningskravet för SigtunaHem. Syftet är att frigöra pengar för det kommunala bostadsbolaget, så att renoverings- och underhållsprojekt kan påbörjas för att höja standarden på fastigheterna. Därmed får de redan upphandlade lokala entreprenörerna chans till fler arbetstillfällen under den rådande coronapandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum