Umeå kommun

Så ser Umeås klimatavtryck ut – och så låter det

Dela
Hur ser Umeåbornas klimatpåverkan ut och hur låter egentligen Umeåbornas klimatångest? Det visar Umeå kommun med den nya webbplatsen Klimatorientering.se.

Umeå kommun ville få mer kunskap om hur klimatpåverkan från konsumtionen ser ut just i Umeå. Som en av de första kommunerna i landet har Umeå därför beräknat vilket klimatavtryck vår konsumtion har. Syftet är att öka förståelsen för och kunskapen om de lokala utmaningar vi har för att minska utsläppen av växthusgaser.

Nu lanserar kommunen webbplatsen klimatorientering.se för att göra den nya kunskapen mer tillgänglig för Umeåborna. Där kan man utforska resultatet av klimatberäkningen på ett lättsamt sätt och ta reda på hur klimatpåverkan ser ut i olika delar av Umeå. För den som önskar fördjupning finns också möjlighet att läsa rapporten som ligger till grund webbplatsen.

– Det är lätt att känna sig ensam i sin oro för klimatförändringarna, men vi är övertygade om att det finns många Umeåbor som vill agera och minska utsläppen. Vi hoppas att Klimatorientering kan bli en språngbräda för en omställning i stor skala i Umeå, säger projektledaren Anna Gemzell från Umeå kommun.

Samarbete med högaktuell producent

För att väcka intresse för Klimatorientering har kommunen tagit hjälp av musikproducenten Alexander ”Academics” Juneblad, som har skapat en låt med ljudet av Umeåbor som uttrycker sin klimatångest. Alexander är en av Norrlands mest heta producenter just nu, aktuell med samarbeten med artister som Fricky, Daniel Adams Ray och Random Bastards. Och nu även Umeå kommun.

– Jag tyckte att det kändes som en stor ära. Jag har fruktansvärd klimatångest. Att vi förstör klimatet och framtiden för våra barn är jag helt övertygad om, och jag tampas jättemycket med den tanken hela tiden. Så det kändes som ett ganska enkelt uppdrag, för det finns mycket klimatångest i mig, säger Alexander Juneblad.

Låten The Uåååh song bildar en fond till en film med tre Umeåbor och deras tankar om klimatet och hur man kan gå från oro till omställning.

– Jag försökte bara dyka in i den där sortens melankoli, och den här längtan att man kanske skulle kunna lösa det, det försökte jag hitta i musiken också. Någon sorts dröm om att det kanske kan bli…bra, fortsätter Alexander Juneblad.

Personlig insats spelar roll

En vanlig invändning mot att ändra på sina vanor för att minska sin personliga klimatpåverkan är att en enskild individ inte kan göra någon skillnad. Men det håller inte Anna Gemzell med om.

– Det du gör spelar roll, inte bara för de gram, kilo eller ton koldioxid du besparar atmosfären, utan också för att du, genom att agera och berätta för andra, bidrar till att förändra normer. Tänk om dina vänner gjorde som du? Tänk om alla i Umeå gjorde som du? säger Anna Gemzell.

Bakgrund

Vår livsstils påverkan på klimatet lyfts allt oftare i klimatdebatten. De vanor vi har och de köpbeslut vi fattar påverkar klimatutsläppen olika mycket. Sedan tidigare har Umeå kommun data om resvanor och energianvändning i Umeå men på andra områden finns väldigt lite information om Umeåbornas konsumtionsvanor, till exempel när det gäller mat, kläder och prylar.

För att få en bättre kunskap om läget i Umeå genomförde klimatprojektet Den koldioxidsnåla platsen under våren 2018 en undersökning av konsumtionsvanorna i Umeå. Ett statistiskt representativt urval på 4 004 Umeåbor bjöds in och 1 475 personer svarade.

Svaren i undersökningen har sedan legat till grund för en beräkning av de klimatutsläpp konsumtionen orsakar. Beräkningarna har gjorts av Stockholm Environment Institute (SEI).

Mer information om enkäten och klimatberäkningen finns på www.umea.se/konsumtionsvanor

Klimatorientering är en del av Umeå kommuns klimatarbete och genomförs i ett samarbetsprojekt med Umeå universitet. Projektet Den koldioxidsnåla platsen finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Upab och Umeå energi.

Fakta

Några av resultaten som visas på Klimatorientering.se

  • Nästan en tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från flyget
  • Landsbygden har lägre klimatpåverkan än många centrala delar av Umeå
  • Var femte kvinna i Umeå mellan 20 och 29 år äter vegetariskt eller veganskt.
  • Hög inkomst och hög klimatpåverkan hänger ihop
  • Unga är mer positiva till att förändra sina vanor för att minska utsläppen, till exempel genom att resa och äta mer klimatvänligt.

Om musiken i kampanjen

Artist: Klimatorientering

Låt: The Uåååh-song

Låtskrivare: Alexander Juneblad

Musikproduktion och ljudmix: Alexander Juneblad, Pierre Dackmo och Kim Wallén

Mastering: Kim Wallén, Zebras Studios Umeå

Musikförlag: Storspoven AB

Byrå: Gullers Grupp

Mer information

Anna Gemzell, projektledare, Umeå kommun
090-16 16 96, 070-381 80 41, anna.gemzell@umea.se

Jennie Vennberg, kommunikatör, Umeå kommun
090-16 66 72, 070-552 66 72, jennie.vennberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Skivomslaget till The Uåååh song
Skivomslaget till The Uåååh song
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye