Svenska Judoförbundet

Så ska äldre skyddas mot fallolyckor – Svensk judo och Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete

Dela

Varje år sker 270 000 fallolyckor varav 1 500 leder till dödsfall. En av de mest utsatta grupperna är äldre. Nu startar Svenska Judoförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm ett samarbete för att lära äldre att falla på ett säkert sätt för att öka tryggheten i vardagen. På kursen tränar deltagarna muskelstyrka, balans och fallteknik i syfte att förebygga fallolyckor och minska skadorna om ett fall ändå sker. Kursen leds av licensierade instruktörer från Svenska Judoförbundet.

Genom att träna styrka, balans och fallteknik ges äldre möjlighet att bygga upp trygghet och säkerhet för att undvika att falla. Foto: Annika Krus.
Genom att träna styrka, balans och fallteknik ges äldre möjlighet att bygga upp trygghet och säkerhet för att undvika att falla. Foto: Annika Krus.

Med hjälp av Judoförbundets program Judo4Balance startar Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm kurser i falltrygghet för äldre tillsammans med lokala judoklubbar där licensierade instruktörer håller i träningspassen. 

Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem. En av de mest utsatta grupperna är äldre. Fyra personer över 65 år dör varje dag på grund av fallolyckor.

"Med stigande ålder får vi sämre balans, långsammare muskler och blir svagare. Det gör att vi inte hinner parera om något plötsligt händer och har lättare att falla. Många som varit med om en fallolycka vittnar om hur rädslan för att falla igen har begränsat deras liv. Med rätt träning kan individen åter ta kontroll över sin kropp och stärka tilliten till sin egen förmåga", förklarar Julia Hamilton, instruktör och konceptutvecklare för Judo4Balance.

Kursdeltagarna kommer att träffas en gång i veckan under 8 veckor. Varje tillfälle består av 45 minuter teori och 45 minuter träning i styrka, balans och fallteknik. Kursen leds av licensierade judoinstruktörer som genomgått en specifik utbildning via Svenska Judoförbundet för att leda fallkurser. Kursens teori utgår från Socialstyrelsens material ”Tips för att förhindra fallolyckor” samt Studieförbundet Vuxenskolans material ”Balans i livet”.

Kurserna kommer att hållas på tre orter i Stockholm under hösten: Birkastan, Bromma och Skarpnäck. Förhoppningen är att framöver kunna utvidga samarbetet till fler regioner i landet.

"Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm är glada för samarbetet med Judoförbundet. Framförallt riktar vi oss till vår medlemsorganisation SPF Seniorerna, men kurserna är öppna för alla äldre. Vi hoppas att vårt samarbete kan inspirera andra delar av landet och bidra till äldres hälsa och trygghet!", säger Åsa E Jonsson, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm.

Vad är Judo4Balance?

Judo4Balance är namnet på Svenska Judoförbundets preventiva träningsprogram för fallträning. Programmet är utvecklat av en expertgrupp bestående av en läkare, en arbetsterapeut och tre sjukgymnaster i samverkan med Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Dalarnas Högskola. Samtliga i expertgruppen är judotränare med svart bälte. I Judo4Balance ingår balans- och styrketräning samt övningar som förbättrar kroppsuppfattningen och den fallteknik som lärs ut i judo. Målsättningen är att minska antalet personer som behöver sjukhusvård på grund av fall från låg höjd med minst 50 % jämfört med grupper utan fallpreventiva insatser.

Falltrygghet för äldre är ett av Svenska Judoförbundets tre fallpreventiva program. De två andra programmen är Fallkompetens i arbetslivet och Fallkunnighet för barn (7-12 år).

Kurser i falltrygghet för äldre ges förutom genom det här samarbetet även på lokala judoklubbar runtom i Sverige samt genom ett samarbete med Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Genom att träna styrka, balans och fallteknik ges äldre möjlighet att bygga upp trygghet och säkerhet för att undvika att falla. Foto: Annika Krus.
Genom att träna styrka, balans och fallteknik ges äldre möjlighet att bygga upp trygghet och säkerhet för att undvika att falla. Foto: Annika Krus.
Ladda ned bild
Deltagarna har ofta mycket roligt tillsammans när de tränar. Foto: Annika Krus.
Deltagarna har ofta mycket roligt tillsammans när de tränar. Foto: Annika Krus.
Ladda ned bild
Licensierade fallinstruktörer från Judoförbundet håller i träningspassen. Foto Jens Arenhill.
Licensierade fallinstruktörer från Judoförbundet håller i träningspassen. Foto Jens Arenhill.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran och majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Det svenska landslaget i judo är framgångsrikt internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Drömvinst mot världsmästarinnan gav Grand Slam-brons till Anna Bernholm9.2.2020 18:24:44 CETPressmeddelande

Efter sommarens stora framgångar med EM-brons och bronsmedaljmatch på VM har det gått lite trögare för Anna Bernholm, med ett par kvartsfinaler som bäst. Idag var det dock dags igen, och det på den främsta turneringen vid sidan av de stora mästerskapen, den mest prestigefyllda Paris Grand Slam. Bernholm erövrade bronsmedalj inför fulla läktare i Bercyhallen i Paris efter seger mot franska världsmästarinnan Marie Eve Gahie.

SM i judo i Malmö – största deltagandet på många år5.2.2020 15:38:19 CETPressmeddelande

Samma år som Skåne/Blekinge judodistriktsförbund firade 40 år fick de arrangera svenska mästerskapen i judo. Under helgen 1-2 februari kom närmare 340 tävlande från hela landet till Baltiska hallen i Malmö för att göra upp om medaljerna i ålderskategorierna U18, U21, senior och veteran. Årets deltagande var det största på 10 år, om man bortser från de år SM har gått i Stockholm som är det största judodistriktet. Med årets rekordmånga deltagare rådde en fantastisk stämning i hallen med många hejarop och rungande applåder.

Hela fabriken stängs ner medan medarbetarna lär sig falla rätt23.10.2019 07:12:00 CESTPressmeddelande

Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan i Sverige. Det har Proplate i Oxelösund tagit fasta på och inför nu obligatorisk fallträning för 100 medarbetare i syfte att förebygga fallolyckor och minska skaderiskerna om ett fall sker. Två timmar i veckan stänger Proplate ner produktionen för att samtliga anställda ska få möjlighet att träna balans, styrka och fallteknik. Satsningen är den största hittills i ett samverkansprojekt mellan Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring, Fallkompetens i arbetslivet, som ingår i konceptet Judo4Balance.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum