Uppsala kommun

Så ska ensamheten brytas hos äldre i Uppsala kommun

Dela

Uppsala kommun har beslutat att fördjupa och förlänga samarbetet med Diakonistiftelsen Samariterhemmet. Syftet är att tillsammans arbeta aktivt för att hitta äldre som upplever ensamhet och lever i social isolering. Förhoppningen är att kunna motivera de äldre att delta i verksamhet som öppnar upp för ett socialt sammanhang och bättre hälsa.

Äldrenämnden erbjuder kommunens äldre ett brett utbud av hälsofrämjande aktiviteter. Det handlar dels om fysisk aktivitet, dels om social samvaro och olika former av kunskapshöjande aktiviteter.

Nu vill äldrenämnden tillsammans med Diakonistiftelsen Samariterhemmet genom ett äldrecenter fortsätta erbjuda en möjlighet till aktiviteter som är särskilt riktade till äldre som känner sig ensamma och med bristande socialt nätverk.

Ingen äldre ska leva i ofrivillig ensamhet i Uppsala. Det är ett viktigt delmål för att vi ska bli en äldrevänlig kommun. Därför är jag glad att vi nu kan förlänga samarbetet med Diakonistiftelsen för att fånga upp fler äldre som behöver ett socialt sammanhang, säger Caroline Hoffstedt, (S) ordförande i äldrenämnden.

Diakonistiftelsens äldrecenter kommer att bedriva den löpande verksamheten där man tillsammans med äldrenämndens verksamheter ska satsa på såväl uppsökande verksamhet som enskilt stöd. Det kan vara i form av exempelvis samtal, gruppaktiviteter, temaföreläsningar eller firande av högtider.

Sedan maj 2017 har äldrenämnden haft ett partnerskap (IOP) med Diakonistiftelsen Samariterhemmet. Under 2019 omfattar överenskommelsen en budget om totalt två miljoner kronor, varav äldrenämnden bidrar med en miljon kronor.

Nu förlängs samarbetet till att sträcka sig fram till 31 december 2021.

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum