Linköpings kommun

Så ska fler komma i sysselsättning i Linköping

Dela

Linköpings arbetsmarknad är god och arbetslösheten låg. Men det finns grupper som fortfarande har svårt att få jobb. Därför satsar Linköpings kommun på att få fler i sysselsättning, bland annat genom 500 tjänster inom kommunen.

Arbetslösheten i Linköping sjunker, men i vissa grupper biter den sig fast. En sådan grupp är de som lämnar etableringen. Samtidigt är arbetskraftsbristen stor inom både kommun och näringsliv.

– Vi behöver få fler Linköpingsbor i arbete och vi behöver locka fler att välja våra välfärdsyrken. Med mer personal i välfärden bygger vi ett tryggare och starkare Linköping, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Många av välfärdsyrkena lider av personalbrist och brist på utbildad personal. För att få fler i sysselsättning ska Linköping erbjuda 500 platser inom kommunen och de kommunala bolagen.

– Med fler extratjänster och tjänster som kombinerar praktik och utbildning får vi människor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden i sysselsättning, och vi kan få fler att välja de yrken där arbetskraftsbristen är som störst, säger Birgitta Rydhagen (MP), kommunalråd.

Samverkan mellan kommun, näringsliv, föreningslivet och andra organisationer är viktigt för att få fler i arbete. Genom att arbeta tillsammans kan man hitta gemensamma lösningar för att förkorta etableringstiden och underlätta inträdet på arbetsmarknaden.

– Ett av våra viktigaste mål är att halvera etableringstiden för nyanlända. Idag står för många utanför arbetsmarknaden och det tar det alldeles för lång tid innan man kommer in på arbetsmarknaden. Genom samverkan kan vi få fler i sysselsättning, säger Gunnar Broman (L), kommunalråd.

Under 2018 påbörjas arbetet för att vara helt utbyggt under 2019. Satsningen är en del av budgeten för 2019.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum