Så ska Linköping bli en tryggare stad
Fredag 29 januari 2021 skrev Linköpings kommun och Polismyndigheten under ett förnyat medborgarlöfte. Nytt i den här versionen är en metod som ska skapa en gemensam lägesbild.
Metoden innebär att ett antal rapportörer både inom och utanför kommunens regi rapporterar in upplevelser och iakttagelser från utsatta områden i Linköping. Rapporterna sammanställs av kommunens säkerhetsenhet inför veckomöten där kommunen, fastighetsägare och Polisen deltar.
I medborgarlöftet lovar Polisen och Linköpings kommun att arbeta tillsammans för att öka tryggheten i den offentliga miljön, med särskilt fokus på brottsutsatta platser.
Polisen och kommunen ska arbeta med fysiska åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten i stadsmiljön. Exempel på fysiska åtgärder kan vara att se över belysning, parkskötsel och renhållning.
– Att minska otryggheten är en högt prioriterad fråga för Allians för Linköping och därför är det så glädjande att nu kunna presentera det nya medborgarlöftet som visar att kommunen och polisen tillsammans kommer göra allt vi kan för att öka tryggheten i Linköping. Vårt gemensamma arbete och vilka åtgärder vi vidtar kommer också vara enkelt att följa via våra hemsidor och sociala medier, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.
En gemensam handlingsplan för trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder finns. Den har tre prioriterade samverkansområden; organiserad brottslighet, otrygghet och brott i offentlig miljö samt ungdomsbrottslighet.
– För att Linköping ska fortsätta att vara en trygg kommun behöver vi arbeta tillsammans kring otrygghet och brott i offentlig miljö. Med medborgarlöftet visar vi att vi fortsätter att sätta medborgarnas trygghet i fokus, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping.
I medborgarlöftet framgår att trygghetsmätningar visar att Linköpings kommun som helhet är en trygg kommun att leva och verka i. Men det finns stora skillnader mellan olika kommundelar. Medborgardialog och brottsstatistik visar att vissa platser är mer otrygga och brottsutsatta än andra.
– Men det finns positiva krafter att ta vara på på alla de här platserna. Ett stort samhällsengagemang som vi kommer att ha nytta av i det fortsatta arbetet. Vi vill visa medborgarna att vi står bredvid dem genom löftena, avslutar Denisé Cassel (KD), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.
Arbetet kommer fortlöpande att följas upp. Medborgarlöftet gäller år 2021 - 2022.
Kontakter
Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping
Tel: 010-566 73 01
Niklas Borg (M)Kommunstyrelsens ordförande / kommunalråd
Tel:070-815 49 73niklas.borg@linkoping.seDenisé Cassel (KD)1:e vice ordförande för kommunstyrelsen / kommunalråd
Tel:013-20 72 05denise.cassel@linkoping.seOm
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköping ökade med 1 565 invånare 202023.2.2021 10:56:43 CET | Pressmeddelande
Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 565 personer 2020. Ökningstakten har minskat de senaste åren och befolkningen ökade med 452 personer färre än året före.
Ökat fokus på brottsbekämpande insatser för ett tryggare Linköping22.2.2021 16:35:20 CET | Pressmeddelande
Allians för Linköping höjer nu tempot i arbetet för ett tryggare Linköping genom ökad lokal operativ myndighetssamverkan (LOS).
Fortsatt stöd till idrotten och kulturen19.2.2021 09:59:15 CET | Pressmeddelande
Kultur- och fritidsnämnden förlänger under våren stödet till kultur- och idrottsföreningar som drabbats av coronapandemin.
Ökad tillväxt är målet med ny avsiktsförklaring15.2.2021 11:00:29 CET | Pressmeddelande
Linköping, Motala, Mjölby, Åtvidaberg och Kinda har kommit överens om ett tätare samarbete för att stärka utvecklingen i kommunerna. Målet är en ökad befolknings- och sysselsättningstillväxt.
Närmare 400 högstadieplatser möjliggörs på Anders Ljungstedts gymnasium10.2.2021 10:49:15 CET | Pressmeddelande
Nya Kungsberget smygstartar sin skolorganisation tidigare än planerat genom att 360 elevplatser och 50 arbetsplatser får plats på Anders Ljungstedts gymnasium. Från höstterminen 2022 ska den nya högstadieskolans smygstart ta emot elever och lärare.
Pressinbjudan: Fler skolplatser för grundskolans 7-98.2.2021 08:57:06 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff där barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman presenterar förslag på hur man ska skapa fler skolplatser för elever i årskurs 7-9 i Linköping.
Kraftigt överskott men osäkert framåt8.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Det preliminära bokslutet visar att kommunen gör ett överskott på 564 miljoner kronor år 2020. Coronapandemin har påverkat både verksamheten och ekonomin under året. Den pågående pandemin gör även de ekonomiska förutsättningarna framåt osäkra.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum