Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Så ska UNIQLO klä den svenska truppen i Paralympics i Peking 2022

Dela

Den globala klädkedjan och Sveriges Paralympiska Kommittés klädpartner UNIQLO presenterar idag de officiella kläderna som ska bäras av Sverige vid de kommande paralympiska vinterspelen i Peking 2022.

Med utgångspunkt i de gemensamma värderingarna av sitt partnerskap med de svenska paralympiska och olympiska kommittéerna – kvalitet, innovation och hållbarhet – har UNIQLO och dess partners tillsammans skapat nästa generation av LifeWear för att möjliggöra bästa möjliga prestation i Peking och framöver.

Tadashi Yanai, styrelseordförande, verkställande direktör och koncernchef för Fast Retailing, säger om dagens tillkännagivande

– Jag var djupt imponerad av prestationerna av de svenska idrottarna som bar UNIQLO i Tokyo i somras, och jag är glad att vi kan stödja svenska idrottare genom att leverera LifeWear vid spelen i Peking 2022. UNIQLO utvecklade kollektionen genom att lära sig mycket om och inspireras av svensk kultur, vilken värdesätter vacker och enkel design och en modern livsstil, samt skickligheten vintersportlandets idrottare besitter. Vi kommer fortsätta att samarbeta med Sveriges idrottare i strävan att bidra till sociala framsteg genom sport och kläder. 

Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sverige Paralympiska Kommitté, säger: 

– UNIQLO:s fantastiska engagemang och stöd hjälpte våra idrottare att prestera på topp i somras. Jag tror att våra vinteridrottare blev otroligt inspirerade och ser fram emot att fortsätta äventyret tillsammans med UNIQLO. Tillsammans kommer vi att visa styrkan i att skapa förändring genom idrotten.

Starkt samarbete nyckeln till framgång

Den nya kollektionen bygger på den senaste framgången av UNIQLO:s samarbete med Sveriges paralympiska och olympiska kommittéer i Tokyo. För Peking kommer UNIQLO återigen att tillhandahålla sina LifeWear-produkter till svenska idrottare och tränare att bära vid ceremonier, träning, tävling, PR-sammanhang och under fritid och resor. Som en del av hela kollektionen kommer UNIQLO även att tillhandahålla tävlingskläder för puckelpist, freeski, snowboard och curling. 

Svenska idrottare och tränare samarbetade med UNIQLO genom hela designprocessen. Deras insikter i elitprestanda gjorde det möjligt för UNIQLO att ta fram design och innovationer som kommer hjälpa Sverige att uppnå idrottshistoria i vinter på världens största scen. Alla produkter har testats av idrottare, och vid UNIQLO:s vädersimuleringslaboratorium vid dess globala huvudkontor i Tokyo.

Kvalité

UNIQLO studerade Pekings vinterklimat och genomförde en serie med tester i extremt kalla regioner för att utveckla ett lagersystem för ytter-, mellan- och basartiklar. Varje produkt är lätt att sätta på eller ta av sig för att reglera kroppstemperaturen för komfort och prestanda under växlande väder- och träningsförhållanden. UNIQLO samarbetade också med rullstolsidrottare för att skapa en hybridjacka och skalbyxor som uppfyller deras behov; snittet på jackan eliminerar bulk runt magen när du sitter. En innovativ midjedesign på byxorna gör dem lätta att ta på eller av. 

Innovation

UNIQLO inkorporerade idrottares insikter i funktionstestning och utvecklade nya tyger för att säkerställa komfort i alla miljöer. Ny teknik i Hybrid Jacket håller värmen i extrem kyla. Dunfickor och ett meshmaterial i dubbla lager med en tredimensionell grovstickning förbättrar andningsförmågan vid ansträngning. Tröjor och jackor för träning och resa innehåller ventiler i armhålorna, ryggen och på andra ställen för att främja avkylning vid ansträngning. Ett nytt material som används för det innersta lagret i både överdelar och tights innehåller borstat foder för värme, torrhet och komfort. 

Hållbarhet

Inspirerade av sitt partnerskap med Sveriges olympiska och paralympiska kommittéer har UNIQLO fokuserat på hållbarhet i kollektionen, med prioritering på miljövänliga material och produktionsmetoder. Vissa produkter innehåller polyester tillverkade av återvunna plastflaskor. Light Down Jacket använder 100 procent återvunnet dun och fjädrar. Andra produkter innehåller nylon från garn som kasserats under tillverkningsprocessen. UNIQLO använde även färgämnen framtagna av naturliga växter och fluorfria vattenavvisande medel. 

Den paralympiska och olympiska vinterkollektionen

Förutom de officiella kläderna som de svenska trupperna kommer använda vid Paralympics och OS i Peking 2022, lanserar UNIQLO även The Winter Olympic and Paralympic Collection i december, tillgänglig för konsumenter. Kollektionen består av ett urval av plagg som lämpar sig för sport och även innerwear-produkter, alla producerade med samma avancerade teknologi, kvalitet och design som används för att skapa de officiella kläderna som bärs av Sveriges idrottare som tävlar i Peking. 

Kollektionens färgpalett sträcker sig från svart och vitt till ljusgrått och marinblått, inspirerat av minimalistisk skandinavisk stil. Nyckelprodukter som skidjackan och skidbyxorna är perfekta för personer som vill hålla sig aktiva i det skandinaviska vinterklimatet. 

Kollektionen består även av avancerade innerwear-plagg, UNIQLO:s varmaste innerwear hittills, med en extra snabbtorkande funktion som gör de perfekta för vintersport. De nya innerwear-produkterna representerar nästa generations LifeWear och inkluderar både en ullblandad överdel och en Ultra Stretch Dry överdel – båda har varit mycket populära bland Sveriges idrottare. The Winter Olympic and Paralympic Collection lanseras tisdagen den 16 december i UNIQLO:s butiker och online. 

UNIQLO TEAM SWEDEN for Beijing

Inför de olympiska och paralympiska vinterspelen 2022 bildade UNIQLO ett team av svenska idrottsambassadörer, kända som UNIQLO TEAM SWEDEN. De 21 medlemmarna inkluderar 20 idrottare som tävlar vid nästa års spel och en svensk idrottslegendar. I UNIQLO TEAM SWEDEN ingår Hanna Öberg (skidskytte), Nils van der Poel (skridskor), Sven Thorgren (snowboard), Ludvig Fjällström (puckelpist), Zebastian Modin (längdskidåkning, skidskytte), Aaron Lindström (alpint), Ebba Årsjö (alpint) och båda de olympiska och paralympiska curlinglandslagen, samt legenden Frida Hansdotter (tidigare alpint). 

UNIQLO TEAM SWEDEN:s roll är att främja och stärka partnerskapet mellan UNIQLO och Sveriges olympiska och paralympiska kommittéer, samt att visa partnerskapets gemensamma värderingar inom kvalitet, innovation och hållbarhet, genom insatser från Sveriges idrottare på världsscenen. Medlemmarna kommer att delta i ”DREAM PROJECT by UNIQLO”, sportevenemang för unga i Sverige och dyka upp i LifeWear:s produktkampanjer.

Kommentarer från nyckelmedlemmar i UNIQLO TEAM SWEDEN

Ludvig Fjällström, SOK, puckelpist  

”Jag är glad över att vi samarbetar med UNIQLO. Jag kommer göra mitt allra bästa i Peking nästa år. Jag kommer njuta av att tävla för mitt land.” 

Ebba Årsjö, SPK, alpin skidåkare

”Jag är djupt hedrad över att vara medlem i UNIQLO TEAM SWEDEN inför Peking och tävla på världsscenen. Jag kommer dra nytta av UNIQLO:s funktionella kläder och träna hårt för att prestera mitt bästa.”

Frida Hansdotter, SOK, före detta alpin skidåkare

”Kläder är avgörande för idrottare. Vi är mycket tacksamma mot UNIQLO för att de levererar kläder till det svenska laget. Våra idrottare ser fram emot att få njuta och uppleva den största idrottshändelsen som finns inom vintersport genom spelen i Peking.”

För mer information om kollektionen som UNIQLO kommer tillhandahålla till svenska idrottare vid nästa års spel, besök: https://sok.mediaflowportal.com

#####

Om UNIQLO LifeWear

Kläder som skapats utifrån de japanska värderingarna om enkelhet, kvalitet och långt liv. LifeWear är designat enligt modern elegans för att vara en byggsten för varje persons individuella stil, skapat för att vara i tiden och för tiden. Den perfekta skjortan som alltid görs mer perfekt. Enkel design som gömmer väl genomtänkta och moderna detaljer. Kläder gjorda efter den bästa passformen och med det bästa materialet, skapade för att vara prisvärda och tillgängliga för alla. LifeWear är kläder som ständigt förnyas; de ger värme,ljus, en bättre design och mer komfort till människors vardag.

Om UNIQLO och Fast Retailing

UNIQLO tillhör Fast Retailing Co., Ltd., ett ledande japanskt detaljhandelsbolag som har sitt globala huvudkontor i Tokyo, Japan. UNIQLO är det största av Fast Retailings åtta märken. Övriga märken är GU, Theory, Helmut Lang, PLST (Plus T), Comptoir des Cotonniers, Princesse tam.tam, J Brand och Helmut Lang. Med en global försäljning på cirka 2,13 biljoner yen för finansåret 2021, vilket slutade den 31e augusti 2021 (21.53 miljarder amerikanska dollar, berkäkt i yen, använt kursen i slutet av augusti 2021, $1 = 109,9 yen), är Fast Retailing ett av världens största klädföretag. UNIQLO är även Japans ledande företag inom detaljhandel. UNIQLO fortsätter öppna storskaliga butiker i några av världens viktigaste städer och platser, som en del av dess pågående ansträngningar att stärka sin position som ett globalt varumärke. Idag har företaget mer än 2 300 butiker på 25 marknader runt om i världen. 

Med ett företagsuttalande som är engagerat till att förändra kläder, förändra konventionell visdom och förändra världen, är Fast Retailing dedikerade till att skapa fantastiska kläder med ett nytt och unikt värde för att berika livet för människor överallt. För mer information om UNIQLO och Fast Retailing, besök www.uniqlo.com och www.fastretailing.com.

För mer information om kollektionen och bilder som UNIQLO kommer tillhandahålla till svenska idrottare vid nästa års spel, besök: 

Webadress: https://mediaflow.com/login

Username: UNIQLO press

Password: 2022

För mer information kontakta:

UNIQLO:

Naoya Ozawa naoya.ozawa@uniqlo.co.jp

Fast Retailing:

Aldo Liguori aldo.liguori@fastretailing.com 

AWB

Martin Bundock martin@awb.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum