Uppsala kommun

Så ska Uppsala konstmuseum utvecklas

Dela

Under torsdagen beslutade Uppsala kommun att verksamheten på Uppsala konstmuseum ska utvecklas på flera olika sätt. Konstmuseet kompletteras med en ambulerande konsthallsverksamhet och på slottet etableras ett historiskt centrum.

Framtiden och utvecklingen av Uppsala konstmuseum har länge diskuterats. Under torsdagen fattade kulturnämnden beslut om museets framtid.

– När vi diskuterar konstmuseet framåt så ligger fokus nu på mötet mellan konsten och människan. Jag vill att konsten ska ha en starkare position i staden i framtiden, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Fokus framåt ska även ligga på att utveckla den digitala delen av museet.

Fler ska få kännedom om museet

Tillgängligheten för besökare ska öka, pedagogiken på museet ska utvecklas och fler ska få kännedom om att Uppsala konstmuseum finns. En annan del av arbetet framåt är att utveckla samarbetet med andra parter.

– För att lyfta konsten i Uppsala behöver vi nu blicka framåt och fokusera på hur vi kan förvalta Uppsala konstmuseum på bästa sätt. Vi vill öka kännedomen om museet och finnas för alla, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ambulerande konsthallsverksamhet

Dessutom beslutades att en ambulerande konsthallsverksamhet ska byggas upp.

– Det ska vara möjligt att uppleva och utöva kultur i hela kommunen. Med den ambulerande konstverksamheten kommer vi på ett bättre sätt att kunna bidra till att skapa ett socialt och kulturellt hållbart samhälle som är attraktivt att leva, verka och vistas i, säger Mohamad Hassan (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ett historiskt centrum på Uppsala slott

Kulturnämnden har också beslutat att kulturförvaltningen får i uppdrag att skapa ett historiskt centrum på Uppsala slott. Inriktningen ska vara slottets historia och kulturmiljö, men också Uppsalas historia med fokus på stadens utveckling historiskt.

Viktiga samhällsförändringar i senare tid kommer att skildras, till exempel industrialiseringen och 1800- och 1900-talens utveckling av infrastruktur med både näringslivet och arbetarrörelsen som viktiga aktörer.

Syftet med att inrätta ett historiskt centrum är att göra det möjligt för fler människor att ta del av slottets och Uppsalas historia. Verksamheten kommer att rikta sig till alla som bor i, verkar i eller besöker Uppsala. Fler kan förväntas besöka slottet och ta del av dess historia och slottsmiljön blir mer levande genom publika verksamheter som når olika målgrupper och fler människor.

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Rekordmånga gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning18.1.2022 15:05:30 CET | Pressmeddelande

Att arbeta medvetet med arbetsmarknadsinsatser ger resultat. Det bekräftas när insatserna för 2021 summeras. Under året var det rekordmånga Uppsalabor som gick från försörjningsstöd till arbete eller utbildning. För första gången var det också fler kvinnor än män som fick en arbetsmarknadsplanering. Det är ett stort steg i arbetet för att ge fler människor möjlighet till egen försörjning, arbete och framtid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum